Λιβύη: Ελεύθερες οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 13:09
A- A A+

Οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες που καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή μόλυναν παιδιά στη Λιβύη με τον ιό HIV θα αφεθούν ελεύθερες μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Ο Γερμανός πρέσβης στη Βουλγαρία, Μάϊκλ Γκάϊερ, δήλωσε μιλώντας στην βουλγαρική εφημερίδα «Sega» ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τρίπολη πιθανόν να επιβεβαιώσουν την απελευθέρωση των νοσοκόμων που κρατούνται στη Λιβύη από το 1999.

Οι πέντε νοσοκόμες και ένας Παλαιστίνιος γιατρός καταδικάστηκαν τον Δεκέμβριο για από πρόθεση μόλυνση 426 παιδιών στη δεκαετία του 1990.

«Από τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε στη Γερμανία, ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Λιβύης, καταλαβαίνουμε ότι ήδη κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας οι νοσοκόμες από τη Βουλγαρία θα επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο Γκάϊερ.

«Φυσικά η επιστροφή τους θα γίνει με συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο συνομιλιών». Η Γερμανία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Το νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βουλγαρία και οι σύμμαχοί της στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι νοσοκόμες ήταν αθώες και ζήτησαν επανειλημμένως την απελευθέρωσή τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης αναμένεται να αποφασίσει γαι το θέμα τον επόμενο μήνα.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν είπε ότι η Γαλλία και η Ε.Ε. έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση των νοσοκόμων.

«Θέλουμε την απελευθέρωση των νοσοκόμων από τη Βουλγαρία. Και νομίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να μας επιτραπεί να επιταχύνουμε αυτήν την απελευθέρωση», είπε ο Βιλπέν μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Info Radio.

H Λιβύη έχει πει ότι ενδέχεται να απελευθερώσει τις νοσοκόμες και τον Παλαιστίνιο γιατρό εάν καταβληθεί αποζημίωση γύρω στα 10 εκατ. ευρώ (13,64 εκατ. δολ.) για κάθε οικογένεια.

Η Σόφια αρνήθηκε να καταβάλει αποζημίωση, επειδή κάτι τέτοιο αποτελεί παραδοχή ενοχής. Ωστόσο δημιούργησε ένα κεφάλαιο με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ που έχει σκοπό την παροχή ιατρικής βοηθείας και οικονομικής στήριξης των παιδιών που μολύνθηκαν και των οικογενειών τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή