Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Όσοι χώροι εστίασης ή ψυχαγωγίας δηλωθούν ως αμιγείς θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους χωρίς χρήση μάσκας. Στο 85% δεν παραμένει και η πληρότητα των πλοίων, που είναι χώροι μικτοί; Με χρήση μάσκας και υποχρεωτική δήλωση υγείας. Τα γνωστά δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid/μοριακό/self test ή βεβαίωση νόσησης.
Πώς λέγεται αυτό; Μεταλλαγμένος ορθολογισμός. Ορθολογισμός, γιατί η ανοσοποίηση είναι αναγκαία και επιθυμητή, αλλά -όπως αποδεικνύεται διεθνώς- οι πρώτες φάσεις του μαζικού εμβολιασμού ήταν το εύκολο μέρος της διαδικασίας. Πλέον, αλλάζουν τα πηνία.
Μεταλλαγμένος, γιατί αν το 85% είναι μαγικό ποσοστό, κάτι σαν τον χρυσό αριθμό φ, δεν μπορεί να μεταλλάσσεται ανάλογα με το πού θα εφαρμοστεί. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι αυτή η πανδημική «εΦτυχής» αναλογία προοιωνίζεται επιστροφή στην ευτυχία.
Οι πιο σκληροί αντιεμβολιαστές δεν θα τρέξουν να τσιμπηθούν, επειδή στο αγαπημένο τους εστιατόριο δεν θα μπουν. Ίσα ίσα που θα γίνει χειρότερη η αντίδρασή τους. Ήδη τους ακούω να λένε ότι αφού θα πρέπει να κάνουν rapid test για να μπουν σε χώρους μικτούς, γιατί αυτή η εμμονή να διαχωριστούν; Οι πιο παθιασμένοι δε το προχωρούν. Στην εστίαση και στην ψυχαγωγία διαχωρισμός, μα στα μαζικά μέσα μεταφοράς χαμός.
Μιλούν για κοινωνικό «απαρτχάιντ», για κατάργηση του ιατρικού απορρήτου, για προσωπικά δεδομένα, υποτιμώντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Λένε πολλά, αξιοποιώντας αντιφάσεις και κενά, ενώ και οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν έχουν κέφια τρελά, για να μην πούμε για την πρώτη αντίδραση της αγοράς, που θεωρεί ότι η Πολιτεία πετάει το μπαλάκι στον τοίχο και κοιτάει να δει αν θα γυρίσει. Πρέπει να πείσει.
Μα, δεν έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα; Οι επιστήμονες υποδεικνύουν τον εμβολιασμό ως τον ασφαλέστερο δρόμο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όπου έχει προχωρήσει, υπάρχει ύφεση της νόσου. Παρ’ όλα αυτά, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται ή είναι πιο χαλαρή ή διστακτική. Εντάξει, δεν θα πείσουμε εκείνους που δεν θέλουν να πειστούν, μπορούμε, όμως, να προσπαθήσουμε περισσότερο με όσους δυσπιστούν. Σημασία έχει το περιβάλλον και οι χειρισμοί, όταν στην εξίσωση μπαίνουν νέοι περιορισμοί. Και δεν εννοώ μόνο τις αντικειμενικές δυσκολίες ελέγχου.