ΥΠΕΧΩΔΕ: Δεν μπορεί ο κάθε δήμος να επιλέγει μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 18:39
A- A A+

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ολοκληρώσει όλο το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, έχει θεσμοθετήσει δηλαδή όλες τις μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στη διάθεσή της το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσει στην θερμική επεξεργασία (καύση), αν το επιλέξει», δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

«Την ευθύνη και αρμοδιότητα για την αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αστικών αποβλήτων την έχει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που στην περίπτωση της Αττικής είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Στις περιπτώσεις, δε, που δεν υφίσταται Φορέας Διαχείρισης, όπως π.χ. στην Ανατολική Αττική, η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια.

Ο ΕΣΔΚΝΑ, λοιπόν, και όχι ο κάθε Δήμος μεμονωμένα, έχει την ευθύνη της επιλογής της μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων, της διαχείρισης των εγκαταστάσεων και της λήψης των απαραίτητων αδειών. Για να προχωρήσει η μέθοδος της καύσης χρειάζεται πάνω από όλα ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα διαλογής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, στο οποίο βασικός συντελεστής είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εχω επισημάνει ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο αποτελεσματικές μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν για την διαχείριση των απορριμμάτων: ανακύκλωση, και στη συνέχεια επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς παραγωγή κομπόστ και τελικά τα υπολείμματα να καταλήγουν σε ΧΥΤΑ ή ανακύκλωση, στη συνέχεια καύση και τελικά τα υπολείμματα να καταλήγουν και πάλι σε ΧΥΤΑ.

Οι ΟΤΑ και οι δημότες τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο κόστος ανάμεσα στις δύο μεθόδους. Η μέθοδος που περιλαμβάνει καύση έχει τουλάχιστον διπλάσιο κόστος από αυτή που προβλέπει την παραγωγή κομπόστ και ΧΥΤΑ.

Ο ίδιος ο ΕΣΔΚΝΑ έχει επιλέξει -και αυτό εφαρμόζεται σήμερα- την πρώτη μέθοδο διαχείρισης, που δεν προβλέπει καύση.

Μπορεί, όμως, ο ΕΣΔΚΝΑ, και όχι ο κάθε Δήμος μεμονωμένα, να επιλέξει την μέθοδο, που περιλαμβάνει καύση. Στην περίπτωση αυτή, το θέμα της χωροθέτησης της εγκατάστασης καύσης -αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες- αντιμετωπίζεται από την Περιφέρεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή