Θ. Λιβάνιος: Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης του πραγματικού πλούτου της χώρας, δηλαδή των νέων ανθρώπων

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 22:40
Eurokinissi/POOL
A- A A+

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε χρόνο. Είναι τόσο πιεστική η ανάγκη για να αξιοποιηθεί ο πραγματικός πλούτος της χώρας που είναι οι πολίτες της και ειδικά η νέα γενιά», τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος, βάζοντας ουσιαστικά έναν επίλογο στο πρώτο Project2030.gr Youth Forum που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ.

Με αναφορά στα συμπεράσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, ο κ. Λιβάνιος μίλησε για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που, όπως είπε, ήρθε, θα δυναμώσει και θα μείνει. «Χαίρομαι που παρακολουθώντας την εκδήλωση από το πρωί είδα ανθρώπους νέους και επιτυχημένους με διαφορετικές επιθυμίες και στόχους από τις προηγούμενες γενιές. Πέρα από την πολιτική και κομματική διάσταση υπάρχει η πραγματική, η οποία είναι το μέλλον της χώρας», είπε.

Τόνισε τις ιδιαιτερότητες της γενιάς των σημερινών εικοσάρηδων και τριαντάρηδων, επισημαίνοντας πως μιλάμε για μια γενιά που μετά από περίπου δέκα χρόνια κρίσης ήταν η πρώτη που κινδύνευσε να έχει μπροστά της μια χειρότερη κατάσταση από αυτή που είχε πίσω της.

Παράλληλα, είπε πως η σημερινή κυβέρνηση βλέπει τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πολύ διαφορετικά και προσπαθεί να ακούσει τις δικές της επιθυμίες. «Είδα ένα θέλω πολύ διαφορετικό από τις μεγαλύτερες γενιές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος μιλώντας για «μια γενιά που ωρίμασε μέσα στην οικονομική κρίση, μίας Ελλάδας που πέρασε πολύ δύσκολα και είχε φθάσει σε σημείο να είναι το μαύρο πρόβατο της ΕΕ. Τα τελευταία δύο χρόνια αυτό έχει αλλάξει και η θέση της χώρας μας είναι τουλάχιστον ισότιμη». Ως παράδειγμα έφερε τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, ενώ αναφέρθηκε και στο ψηφιακό πιστοποιητικό που έγινε δεκτό και υιοθετήθηκε από την ΕΕ.

Είπε, επίσης, πως η σημερινή νέα γενιά είναι αυτή που «στερήθηκε τα περισσότερα. Στερήθηκε την καθημερινότητά της» και επισήμανε πως αυτή τη νέα γενιά «πρέπει να την ακούσουμε πολύ προσεκτικά. Να δούμε το αξιακό της σύστημα» το οποίο καθορίζεται από τρεις κεντρικές λέξεις: δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Παράλληλα όμως είναι και η γενιά που θα επωφεληθεί της ψηφιακής επανάστασης που έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, προσέθεσε.

«Έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν και περισσότερα» είπε κλείνοντας ο Θεόδωρος Λιβάνιος με αναφορές στην κυβερνητική πολιτική που εστιάζει στις ανησυχίες των νέων ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ευημερία τους. «Προσπαθούμε ώστε κάθε πρωτοβουλία μας να είναι άμεσα εφαρμόσιμη και χρηστική καθώς και να έχει πραγματικό αντίκτυπο στους νέους ανθρώπους. Η νέα γενιά θα γίνει συμμέτοχος στην επόμενη μέρα εάν σταθούμε στο πλάι της και ενισχύσουμε ως Πολιτεία την προσπάθειά τους. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναβολής γιατί η ανάγκη αξιοποίησης του πραγματικού πλούτου της χώρας, των νέων ανθρώπων δηλαδή, είναι πλέον επιτακτική», υπογράμμισε.

Συμπεράσματα και βασικά σημεία από το project2030.gr

Ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν συμπερασματικά μέσα από το Youth Forum του Project2030.gr είναι ότι σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως είναι αυτή της υγειονομικής κρίσης, «η τεχνολογία έδωσε τη λύση, αφού πραγματοποιήθηκε πλήρης συντονισμός προς όφελος των πολιτών, κάνοντας αποτελεσματικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό καταλύτη του κράτους, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με ισχυρή πολιτική βούληση».

Επίσης, αναδείχθηκε πως «σε μία εποχή που ανθούν τα big data και οι digital nomads, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία σχεδιάζοντας ένα οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο με τους νέους στην πρώτη γραμμή, χωρίς ωστόσο να χάσει το ιδιαίτερο χρώμα της και τα στοιχεία που εξασφαλίζουν τη μοναδικότητά της μέσα από την ατμομηχανή της οικονομίας της, που είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής.

Η ψηφιακή επανάσταση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η μειωμένη φορολογία, οι επενδύσεις, η αναπτυξιακή πολιτική και η έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουμε να δώσουμε στους σημερινούς εικοσάρηδες και τους τριαντάρηδες, τους ανθρώπους της δικής μας γενιάς το έναυσμα για να μπουν δυναμικά και να εδραιωθούν στην αγορά εργασίας».

Νέοι άνθρωποι, έχοντας διαφορετικά υπόβαθρα, μίλησαν για τα κίνητρα, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους, τις προκλήσεις που συνάντησαν στο δρόμο για την εκπλήρωση των στόχων τους, την προσωπική τους επιτυχία.

Η νέα γενιά βεβαίως εξακολουθεί να έχει φιλοδοξίες, με τους νέους να αναζητούν τον βηματισμό τους για τη διαμόρφωση μιας νέας κανονικότητας μετά το ισχυρό σοκ της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιχειρήσεις έμαθαν ότι οι πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης είναι απαραίτητες αφού ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους.

Κυρ. Μητσοτάκης στους νέους: Αρπάξτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας

«Στην Ελλάδα του 2030 θα πρωταγωνιστήσουν οι γενιές των σημερινών εικοσάρηδων, τριαντάρηδων, ενδεχομένως οι γενιές των σημερινών εφήβων, των παιδιών που μόλις έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, των παιδιών που θέλουν να δώσουν εξετάσεις τη Δευτέρα για να μπουν σε πρότυπα σχολεία. Εσείς θα γράψετε την επόμενη σελίδα της πατρίδας μας και εμείς είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές, για να μπορέσετε τελικά να έχετε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς σας». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ειδική θεματική συζήτηση «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό», που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο πλαίσιο του «Project2030.gr». Στο «project2030.gr» Youth Forum που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στο Μοσχάτο, συμμετείχαν νέοι, ιδρυτές επιχειρήσεων που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και έχουν διακριθεί για τις καινοτόμες ιδέες και την εταιρική τους δομή.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, απευθυνόμενος στους νέους ανθρώπους, πως «η μεγαλύτερη έγνοια που έχω όταν συνομιλώ με νέους ανθρώπους είναι ακριβώς αυτή. Ότι πολλά νέα παιδιά έρχονται και μας λένε δεν αισθάνομαι ότι θα τα καταφέρω όσο καλά τα κατάφεραν οι γονείς μας ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Και αυτό για εμένα προσωπικά αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, είναι μια πρόκληση η οποία διατρέχει οριζόντια όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «θέλω να σας θυμίσω ότι εκλεγήκαμε ως κυβέρνηση με τη δέσμευση να οδηγήσουμε τη χώρα σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας. Η πανδημία μάς πήγε πίσω, ταυτόχρονα όμως υπήρξε και ο καταλύτης για μία σειρά από μεγάλες αλλαγές οι οποίες έγιναν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Έχω αποδείξει ότι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω δώσει, δίνω και θα δίνω πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Είτε για συμμετοχή σε κομματικά όργανα, είτε για συμμετοχή στις εκλογές και ήδη υπήρξε μια σημαντική ανανέωση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, είτε για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αρπάξτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας».

«Η ψηφιοποίηση ως ευκαιρία ανάπτυξης μιας νέας οικονομίας»

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν κεντρικός ομιλητής σε αυτή τη θεματική ενότητα.

Αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα της ψηφιοποίησης του κράτους, που έγινε αναγκαιότητα εν μέσω πανδημίας και τόνισε πως το γεγονός ότι υπήρχαν σχέδιο, ομάδα και οργάνωση, ήταν το κλειδί για την αποτελεσματικότητα της γρήγορης μετάβασης σε μια νέα εποχή. «Έπρεπε να τρέξουμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και από αυτούς που θα μπορούσε να είχε προβλέψει ο πιο φιλόδοξος policy maker», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. Μίλησε για το gov.gr αλλά και για τους πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού, των τηλεπικοινωνιών και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Η επαγγελματική εκπαίδευση ως βάση για τα σύγχρονα δεδομένα της οικονομικής ζωής»

Η επόμενη θεματική ενότητα, με κεντρική ομιλήτρια την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αφορούσε στην «επαγγελματική εκπαίδευση ως βάση για τα σύγχρονα δεδομένα της οικονομικής ζωής».

Η υπουργός αναφέρθηκε στο «πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένη η επαγγελματική εκπαίδευση με την ανάπτυξη της χώρας» και τόνισε ότι η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ανάδειξη των προοπτικών της ήταν από την αρχή στοίχημα για την κυβέρνηση.

Ανέφερε επίσης ότι «τα προγράμματα των σπουδών διαμορφώνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς» καθώς και στην ίδρυση των 6 πρώτων προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων στη χώρα μας, που θα υλοποιήσουν αυτή τη σύνδεση.

Η κ. Κεραμέως μίλησε ακόμη για τα επαγγελματικά δημόσια ΙΕΚ και την ενίσχυση τους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τόνισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά οι δρόμοι που θα αναδεικνύονται μέσω του μηχανογραφικού θα είναι δύο: ένας αυτός που γνωρίζουμε κι ένας δεύτερος της επαγγελματικής κατάρτισης μέσω δημόσιων ΙΕΚ, επισημαίνοντας πως ένας στους τέσσερις που φοιτούν σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου.

«Προοπτικές ελεύθερων επαγγελματιών στην εποχή μετά την πανδημία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκινώντας την εισήγησή του, τόνισε πως το πλεονέκτημα του ελεύθερου επαγγελματία είναι η ευελιξία, ενώ το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει πρόσβαση σε οικονομίες κλίμακος. Η παραγωγικότητα αυξάνεται όταν συνήθως αυξάνεται το μέγεθος μίας δραστηριότητας, είπε εξηγώντας τι σημαίνει οικονομία κλίμακος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι οργανωμένες μονάδες παραγωγής είναι δυσανάλογα λίγες για να δίνουν το χώρο σε ελεύθερους επαγγελματίες να προοδεύσουν».

Προσδιόρισε μάλιστα την κυβερνητική πολιτική για την οικονομία σε μια προσπάθεια «να γίνει πιο εξωστρεφής με μεγαλύτερο μέσο μέγεθος επιχειρήσεων, με λιγότερη φοροδιαφυγή και περισσότερη καινοτομία και για να πάμε σ' αυτή την ισορροπία επενδύουμε μεγάλα ποσά στην κατάρτιση και τις δεξιότητες και ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες, εξαγορές, συγχωνεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, επίσης, πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι συνεργασίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία, πως η καλύτερη οργάνωση και η άθροιση δυνάμεων δημιουργούν καλύτερες ευκαιρίες, καθώς και ότι οι καριέρες που θα χτίσουν οι νέοι θα είναι καριέρες σ' ένα περιβάλλον που θ' αλλάζει συνεχώς.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, προειδοποίησε τους νέους να κοιτάζουν μπροστά επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες αλλά δεν είναι ευθύγραμμες. «Μην κοιτάτε στον καθρέφτη του αυτοκινήτου τι έκανε ο πατέρας, ο θείος ή ο φίλος σας τα τελευταία δέκα χρόνια. Γιατί έτσι θα πέσετε αργά ή γρήγορα σε λακκούβα ή χαντάκι», είπε.

«Πορεία προς την επιτυχία μέσα από το πρίσμα των νεοφυών επιχειρηματιών»

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, που μίλησε στο πάνελ επισήμανε: «η ομάδα, η στρατηγική, η σύνεση στη διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων και φυσικά το υγιές και σταθερό οικονομικό περιβάλλον είναι τα συστατικά που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση και η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας».

Τόνισε ακόμη πως «η βιώσιμη αυτή ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία, διότι οι κλάδοι της οικονομίας που βασίζονται στην καινοτομία και την τεχνολογία δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία, δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι κατά κανόνα εξαγώγιμα, και προσφέρουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

«Παραδοσιακά επαγγέλματα και οικογενειακές επιχειρήσεις από την κρίση στην αναγέννηση»

Αυτό ήταν ο τίτλος της θεματικής ενότητας με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του με αναφορά στην εποχή των capital controls και τη σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας από την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας.

Τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς και τη διαφορά του τι ορίζεται ως μικρομεσαία επιχείρηση στην ΕΕ και πόσο διαφέρουν τα μεγέθη στη χώρα μας.

Είπε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν μπει τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και σύντομα θα ανακοινωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε επίσης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και τη σημασία του.

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν επισημαίνοντας ότι η μόνη του αγωνία είναι η εξέλιξη της πανδημίας και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν φύγει ο ιός απ' την Ελλάδα σας διαβεβαιώ ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά καλές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή