Η Κύπρος κατακλύζεται από 1 εκατομμύριο αδέσποτες γάτες

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 12:00
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU
A- A A+

Κάθε μέρα την αυγή, καθώς το μικρό φορτηγό του Ντίνου Αγιομαμίτη κινείται αργά στο μονοπάτι ενός νεκροταφείου, οι γάτες αναδύονται ήσυχα από τις γύρω ταφόπλακες.

«Ορίστε, Μπουρέκκα μου», μουρμουρίζει χρησιμοποιώντας μία κυπριακή λέξη αγάπης, καθώς τα ζώα περιβάλλουν τα πόδια του και περιμένουν να βγάλει το φαγητό από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Ο Αγιομαμίτης είναι ένας από τους εθελοντές που αγωνίζονται να ταΐσουν τις χιλιάδες αδέσποτες γάτες στο νησί της Μεσογείου.

«Δεν υπήρξε επίσημος αριθμός, αλλά με βάση τη δική μας εκτίμηση είναι ίσος με τον αριθμό των ανθρώπων, τουλάχιστον», δήλωσε ο Αγιομαμίτης, ο οποίος ταΐζει έως και 200 γάτες καθημερινά σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τη Λευκωσία.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

«Βλέπουμε έναν άγριο πληθυσμό γάτας να πλησιάζει το εκατομμύριο, σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση», δήλωσε ο Αγιομαμίτης, πρόεδρος της κοινωνίας Cat PAWS.

Η σχέση της Κύπρου με τις γάτες άρχισε πριν από χιλιάδες χρόνια. Το 2004, Γάλλοι αρχαιολόγοι ανέφεραν αυτό που είχε τότε είχε περιγραφεί ως το παλαιότερο ιστορικό καταγραφής εξημερωμένης - οικιακής γάτας, σε έναν χώρο ταφής 9.500 ετών.

Το 400 μ.Χ., η Ελένη της Κωνσταντινούπολης λέγεται ότι έστειλε βάρκες γεμάτες με γάτες στο νησί για να κυνηγήσουν δηλητηριώδη φίδια.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Σε ένα καταφύγιο γάτας 80 χλμ από την πρωτεύουσα, οι εθελοντές βρίσκουν εγκαταλελειμμένες γάτες και τα γατάκια τους πετώνται έξω από το φράχτη σχεδόν καθημερινά.

Το Malcolm's Cats, ένα καταφύγιο που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του Malcolm C.P. Ο Stevenson φιλοξενεί περίπου 200 γάτες. Εδώ φυλάσσονται σε ένα ασφαλές, καθαρό περιβάλλον με πρόσβαση σε τρόφιμα και κτηνιάτρους.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Περίπου 100 βρίσκουν σπίτι κάθε χρόνο, αλλά ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά κατά πολύ τις αναχωρήσεις.

«Πολλές γάτες χωρίς να είναι στειρωμένες, σημαίνει πολλά γατάκια κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι μας τηλεφωνούν συνεχώς, αφήνουμε γάτες έξω", δήλωσε ο Ντέιβιντ Φέντερ, διευθυντής επιχειρήσεων και πρόεδρος της Malcolm Cat Protection Society.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Τα τελευταία χρόνια, το κράτος διέθεσε 75.000 ευρώ ετησίως για να στειρωθούν γάτες. Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, αλλά με τον πληθυσμό των γατών να αυξάνεται, τόσο ο Φέντερ όσο και ο Αγιομαμίτης το χαρακτηρίζουν ως σταγόνα στον ωκεανό.

«Οι αριθμοί πρέπει να ελέγχονται και πρέπει να ελέγχονται με ανθρώπινο τρόπο, με οργανωμένο τρόπο που καθοδηγείται από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Φέντερ.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Το καταφύγιο βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κύπρου, σε μία περιοχή που έχει ισχυρούς δεσμούς με τα ζώα. Ένα μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον «Άγιο Νικόλαο των Γάτων» λέγεται ότι κάποτε είχε δύο καμπάνες. Μία για να καλεί τους ανθρώπους στην προσευχή και μία δεύτερη για να καλεί τις γάτες.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή