Greek summer...

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 07:00
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Όσοι είχαν την ευκαιρία να αποδράσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση. Στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς τίποτα δεν θύμιζε τον κορονοϊό και το… ξέγνοιαστο ελληνικό καλοκαίρι φαίνεται πως είχε συνεπάρει τους επισκέπτες.

Οι μάσκες στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν ως… διακοσμητικό, οι αποστάσεις ήταν ανύπαρκτες και μόνο μια μειονότητα έδειχνε να θυμάται πως εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο έχει εμφανιστεί στη ζωή μας ο Covid. Και όλα αυτά την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Αδιαμφισβήτητα τα καλά νέα που έρχονται από το μέτωπο της πανδημίας στη χώρα επιτρέπουν μια πιο αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων και στρώνουν το χαλί για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Το πρώτο βήμα έγινε με τη χρήση μάσκας να καθίσταται προαιρετική σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συνωστισμός.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ο κορονοϊός να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του το φθινόπωρο. Η επιστροφή σε κλειστούς χώρους αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει όσον αφορά τις μεταλλάξεις.

Επομένως σε αυτή τη φάση προέχει η συνέχιση του εντατικού προγράμματος των εμβολιασμών. Παράλληλα απαιτείται σωστή ενημέρωση ώστε και όσοι είναι ακόμα δύσπιστοι να πειστούν να κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία.

Ωστόσο, πρόκειται για μια μάχη που δεν θα κερδίσει η κάθε χώρα κατά μόνας. Κρίσιμος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα είναι να προμηθευτούν όλα τα κράτη τα απαιτούμενα εμβόλια, καθώς ο κορονοϊός δεν γνωρίζει από σύνορα.

Προς το παρόν οι μικρές νίκες απέναντι στην πανδημία -με την υποχώρηση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων-  επιτρέπουν μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Το Greek summer είναι εδώ, ωστόσο θα ακολουθήσει το φθινόπωρο και εκεί θα φανεί αν έχουμε πραγματικά κερδίσει τη μάχη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή