Σήμερα η «απολογία» Γούλφοβιτς - Ψήφος εμπιστοσύνης από το Λευκό Οίκο

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007 17:45
A- A A+

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνεχίζει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πολ Γούλφοβιτς, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, πριν από την ακρόαση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατηγορείται για νεποτισμό από μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο κ. Γούλφοβιτς αναμένεται σήμερα να μιλήσει ενώπιον μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για την σημαντική αύξηση των αποδοχών της συντρόφου του Ρίζα, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2005. Το Συμβούλιο θα εξετάσει εάν ο κ. Γούλφοβιτς παραβίασε ηθικούς ή άλλους κανόνες εγκρίνοντας την προαγωγή της κας Ρίζα, η οποία εργαζόταν στην Τράπεζα ήδη οκτώ χρόνια πριν από το διορισμό του Γούλφοβιτς στην ηγεσία του ιδρύματος από τον Πρόεδρο Μπους.

Ο διεθνής αναπτυξιακός όμιλος Oxfam ζήτησε χθες, με επιστολή του, την παραίτηση Γούλφοβιτς, ισχυριζόμενος ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη πληγεί από την κρίση που έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομά του.

Στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας μεταδόθηκε χθες από το Reuters και σήμερα δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Guardian», ο Διευθυντής του ομίλου Oxfam, Τζέρεμι Χομπς, υποστηρίζει ότι το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει ήδη εκφράσει την αδυναμία του να ασκήσει τα καθήκοντά του και ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης.

«Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται φαινόμενα διχόνοιας και ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη μάχη κατά της φτώχειας υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο», γράφει ο Χομπς και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι η ικανότητα της Τράπεζας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ως το κορυφαίο ίδρυμα για την ανάπτυξη, έχει εξασθενήσει τόσο πολύ, ώστε η παραμονή του κ. Γούλφοβιτς στη θέση του Προέδρου να είναι πλέον αδικαιολόγητη».

REUTERS

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή