Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 08:12
A- A A+

Η σύγκρουση του κεμαλικού κράτους με το ισλαμικό κυβερνών κόμμα στην Τουρκία που οδηγεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η προκαταρκτική έρευνα της εισαγγελίας Εφετών για το Χρηματιστήριο και την περίοδο 1999-2002 και το θέμα των ομολόγων με τις σχετικές δημοσκοπήσεις, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξήσεις μισθών κατά 5,1% με την Εθνική Σύμβαση του 2007.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10.321 ευκαιρίες στο Δημόσιο. Αναλυτικοί πίνακες με τις θέσεις και τις ειδικότητες.

* Η ΑΥΓΗ: Δυναμικό "όχι" στην καταλήστευση.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλήση από εισαγγελέα στα λαμόγια του Σημίτη. Έλεγχος στα δομημένα ομόλογα από την περίοδο του '99 που συντελέστηκε η μεγάλη λεηλασία των Ταμείων και το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι εισαγγελείς τρομάζουν την κυβέρνηση. Το ντόμινο του σκανδάλου.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ληστρική αφαίμαξη των Ταμείων από το ΠΑΣΟΚ. Καταπέλτης ο εισαγγελέας εφετών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας για την περίοδο 1999-2002.

* ΕΘΝΟΣ: Αποδόμηση Καραμανλή δείχνουν τα γκάλοπ. Ομόλογα: Για πρώτη φορά χρεώνονται ευθύνες στον πρωθυπουργό.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από την προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Μόρφου - Κύπρου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με δήλωσή του επισήμανε: Χριστόδουλος: Η διχοτόμηση δεν είναι λύση αλλά διάλυση.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εισαγγελική έρευνα για το "βρώμικο '99". Ξετυλίγεται το κουβάρι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά τη λεηλασία στο Χρηματιστήριο.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαντίλα ή Κεμάλ. Μεταμοντέρνο πραξικόπημα στην Τουρκία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πληρώνει τώρα ο Καραμανλής. Τρεις δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη ζημιά στην κυβέρνηση.

* ΕΣΤΙΑ: ¶μεσες εκλογές η καλύτερη λύσις. Για να συνεχίση η Κυβέρνησις το έργο της.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαντίλα ή τάνκς στην Τουρκία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τον πρώτο γύρο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Απεμπλοκή" από τα ομόλογα... επιδιώκει η κυβέρνηση. "Προδιαγεγραμμένη" από την προηγούμενη Τετάρτη η αποπομπή Τσιτουρίδη.

* ΤΑ ΝΕΑ: Τσαλακώνουν Καραμανλή τα ομόλογα. Δεν έπεισε ούτε τους Νεοδημοκράτες.

* Η ΝΙΚΗ: Φέρτε πίσω τα λεφτά. Απάντηση των εργαζομένων στην προσπάθεια συγκάλυψης.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανυπότακτα διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν. Ταξική Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ σε 70 πόλεις της χώρας.

* Η ΧΩΡΑ: 7.340 προσλήψεις στο Δημόσιο για μονίμους αλλά και εποχικούς. Πράσινο φως από ΑΣΕΠ και τριμελή επιτροπή.

* City Press: Έκθεση της Deutsche Bank: "Δυστυχής" ο ελληνικός καπιταλισμός.

* Metro: Ώρα μηδέν για την Τουρκία. ¶κυρη η ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. Σε πρόωρες εκλογές η χώρα έως τον Ιούλιο.

* Metropolis: Ο "καυτός" χάρτης του καλοκαιριού. Για πρώτη φορά τίθεται σε ισχύ από φέτος ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στον αέρα 4.400 στρέμματα. Απόφαση δικαστηρίου για την Τορώνη Χαλκιδικής.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Κοπανατζήδες δημοτικοί... σύμβουλοι.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 12.138 θέσεις στους διαγωνισμούς του Μαΐου. Χιλιάδες προσλαμβάνονται και ως εποχικοί.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πιάσαμε" το Μάη με "άπιαστα" ομόλογα. Ο Καραμανλής με πολεμικό στην Κάσο, ο Παπανδρέου με πολεμική στο Ηράκλειο.

Ομόλογα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "το κόστος από το σκάνδαλο των ομολόγων πληρώνουν τώρα η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής. Τρεις δημοσκοπήσεις μετά την αποπομπή Τσιτουρίδη δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν πίστεψαν όσα επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός και δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του. Η ΝΔ έχει και εκλογική ζημιά. Η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει μόλις στη μία μονάδα".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "ευρύ πρόγραμμα περιοδειών με εξαγγελίες έργων στην περιφέρεια ετοιμάζει η Ρηγίλλης κατ΄εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου, που πλέον συνειδητοποιεί ότι : η αποπομπή Τσιτουρίδη δεν κλείνει την πληγή των ομολόγων και δεν απαλλάσσει τον πρωθυπουργό από τις ευθύνες του για το σκάνδαλο".

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "μεγάλες ρωγμές στην εικόνα του πρωθυπουργού προκαλεί το σκάνδαλο των ομολόγων, ενώ η αποπομπή Τσιτουρίδη δεν πείθει ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ".

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "να πέσουν οι τόνοι στην υπόθεση με τα ομόλογα επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση, μετά την αποπομπή του Σάββα Τσιτουρίδη για την φερόμενη εμπλοκή του στενού του συνεργάτη Ευγένιου Παπαδόπουλου στο θέμα του χρηματιστηρίου - αποπομπή η οποία ήταν "προδιαγεγραμμένη" από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδα, όταν η υπόθεση είχε έρθει εις γνώσιν του Μεγάρου Μαξίμου. Το πρόβλημα τώρα εντοπίζεται στους επόμενους χειρισμούς του νέου Υπουργού Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνα για την επιστροφή των χρημάτων των Ταμείων".

Χρηματιστήριο

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "έπειτα από τρία χρόνια, επιτέλους, δόθηκε εισαγγελική εντολή προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος το μείζον σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση για την υπόθεση των ομολόγων μετά την αναγκαστική έξοδο του Σάββα Τσιτουρίδη με υπόδειξη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, προκειμένου να αλλάξει το βαρύ κλίμα. Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν οι έρευνες για τα περίφημα ομόλογα που θα ξεκινούν από το 1999, επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη και Γιώργου Δρυ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "οι πιο δαπανηρές αγοραπωλησίες ομολόγων για το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους έγιναν το 1999-2002, όπως προκύπτει από ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τα στοιχεία και τους σχετικούς πίνακες προσκόμισε στην Εισαγγελία Εφετών η Ε.Κ. την περασμένη εβδομάδα, ενώ υπέβαλε και δεύτερη αναφορά καταγγέλλοντας τη διάπραξη αδικημάτων".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "οι εισαγγελείς με τις έρευνες και τις πρωτοβουλίες τους αναδεικνύονται ο πλέον αστάθμητος παράγοντας της υπόθεσης των ομολόγων. Στην κυβέρνηση, παρά τις πολλές προσπάθειες ελέγχου της Δικαιοσύνης, αισθάνονται την περιοχή απρόσιτη. Δεν γνωρίζουν τις διαθέσεις , δεν είναι ενήμεροι για τις πολλές κινήσεις, δεν ξέρουν ποίων οι λογαριασμοί θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα".

Τουρκία

Η metro γράφει ότι "στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των τελευταίων χρόνων βρίσκεται η Τουρκία, η οποία κινείται ήδη σε ρυθμούς πρόωρων εκλογών, με την ελπίδα ότι το σκηνικό που θα διαμορφωθεί θα αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του στρατιωτικού-κοσμικού κατεστημένου και του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τον κίνδυνο της εκτροπής να αιωρείται στην πολιτική ατμόσφαιρα, βαδίζει η Τουρκία ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τις ανοιχτές απειλές της στρατιωτικής ηγεσίας ότι θα επέμβει για να αποτρέψει την εκλογή του ισλαμιστή Αμπντουλάχ Γκιούλ, τα μεγάλα συλλαλητήρια κεμαλιστών και τη δραματική πτώση των χρηματιστηριακών αξιών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στις κάλπες καταλήγει τελικά η μακροχρόνια σύγκρουση του κεμαλικού κράτους με το ισλαμικό κυβερνών κόμμα. Ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν ζήτησε εκλογές στις 24 Ιουνίου ή την 1η Ιουλίου, θέτοντας και ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό".

Χάρτης

Η Metropolis σημειώνει ότι "για πρώτη φορά τίθεται σε ισχύ από φέτος ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών. "Καμπανάκι" για τις 726 χωματερές που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις".

Deutsche Bank

Η City Press αναφέρει ότι "Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα οικονομικής και κοινωνικής προσαρμογής. Διαφθορά, έλλειψη αξιοπιστίας, παραοικονομία και δομή της αγοράς εργασίας εμπόδια στην πρόοδο. Χωρίς όραμα και πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του συστήματος".

Πρωτομαγιά

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "χιλιάδες εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, κάθε ηλικίας, έσμιξαν χτες σε "ποτάμια φουσκωμένα" στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας με την αποφασιστικότητα να δυναμώσουν η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και οι αγώνες κόντρα στην πλουτοκρατία, στα κόμματά της και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας χθες Πρωτομαγιά. Κυρίαρχο θέμα ήταν το σκάνδαλο των ομολόγων και την ανυποχώρητη, αδιαπραγμάτευτη θέση των εργαζομένων να επιστραφούν τα χρήματα των ταμείων".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της στο σκάνδαλο της "λεηλασίας" των ασφαλιστικών ταμείων και να εγγυηθεί την επιστροφή των "κλεμμένων" χρημάτων, απαίτησαν χθες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που βγήκαν στους δρόμους".

Χριστόδουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "παιδί προσφύγων ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι πιο βαριά ακόμη κι από τον θάνατο, είναι η προσφυγιά. Χθες, βρέθηκε στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου, την πόλη Ευρύχου. Μίλησε με καθαρή γλώσσα και επισήμανε πως η παρατεταμένη διχοτόμηση του νησιού δεν είναι λύση, αλλά διάλυση και πως όσοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να παραμείνει διχοτομημένο το νησί, θέλουν να μας φέρουν σε τετελεσμένα γεγονότα".

Εκλογές

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "η εφημερίδα θα επιμείνη και σήμερα στο θέμα των προώρων εκλογών. Όχι μόνον διότι αυτές συμφέρουν την Νέα Δημοκρατία, αλλά διότι εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι απαραίτητη η ανανέωσις της λαϊκής εντολής. Με διαφορετικό αέρα θα συνεχίση το έργο της η Κυβέρνησις αν διαθέτη νωπή λαϊκή εντολή, παρά αν συρθή σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο 11 ολοκλήρων μηνών".

Προσλήψεις

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "περίπου 4.500 προσλήψεις θα γίνουν μέσα στον Μάιο, σε μόνιμες θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα από το ΑΣΕΠ και την Τριμελή Επιτροπή δόθηκε το "πράσινο φως" για την πρόσληψη 2.840 εποχικών υπαλλήλων".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι γίνονται 10.321 νέες προσλήψεις μονίμων και εποχικών. Αναλυτικά: 670 στον ΕΛΓΑ, 640 στην ΕΤΑ, 563 στα ΚΕΠ, 330 στη ΓΓΑ, 200 στην ΕΔΙΣΥ, 101 στον ΕΟΤ, 59 στη ΣΤΕΑΜ, 40 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 30 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και 15 στον Οίκο Ναύτου".

Αυξήσεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αυξήσεις μισθών έφερε η φετινή Πρωτομαγιά, καθώς από χθες (ουσιαστικά από σήμερα) τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων αυξάνονται με το δεύτερο χρόνο εφαρμογής της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας κατά 5,1%".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή