Dow Jones: Κι άλλες προσφορές μετά την προσφορά του Murdoch

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 09:10
A- A A+

ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ της Dow Jones & Co. είπαν ότι η προσφορά του Rupert Murdoch, ύψους 5 δισ. δολ. για την εξαγορά της θα αποτελέσει την αρχή δημοπρασίας για την εκδότρια εφημερίδων ηλικίας 125 ετών.

«Είμαστε στην πρώτη σειρά», δήλωσε ο Lawrence J. Haverty Jr., διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Gamco Investors Inc. Η Gamco είχε 825.000 μετοχές της Dow Jones έως τον Δεκέμβριο. «Η Dow Jones είναι ψάρι στη λίμνη και υπάρχουν καρχαρίες που κολυμπούν δίπλα του».

Χθες η εταιρεία News Corp. του Murdoch προσέφερε 60 δολ. για κάθε μία μετοχή της Dow Jones, ιδιοκτήτριας της εφημερίδας Wall Street Journal. Η προσφορά, 65% υψηλότερη από το κλείσιμο της μετοχής την προηγούμενη ημέρα, απορρίφθηκε από τα μέλη της οικογένειας Bancroft, που ελέγχουν πλέον του 50% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην εταιρεία που εδρεύει στην Ν. Υόρκη.

Η News Corp. ενδέχεται να άνοιξε την πόρτα για άλλους πλειοδότες, συμπεριλαμβανομένης της General Electric Co., ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού δικτύου οικονομικών ειδήσεων CNBC, είπε ο Haverty. Η Washington Post Co., η Gannett Co. ακόμη και η Google Inc. ενδέχεται να ενδιαφέρονται, δήλωσε ο Michael Chren, διευθύνων σύμβουλος της Allegiant Asset Management Co. με έδρα το Παλμ Μπιτς Γκάρντενς της Φλόριντα.

Οι μετοχές της Dow Jones, οι οποίες έχουν υποχωρήσει 4,4% φέτος, σημείωσαν άνοδο 19,87 δολ., ποσοστό 55%, φθάνοντας στα 56,20 δολ. η μία χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE), μετά την προσφορά της News Corp. Την τελευταία φορά που οι μετοχές της έκλεισαν πάνω από τα 60 δολ. ήταν τον Απρίλιο του 2002. οι μετοχές Class-A της News Corp., κατόχου του Fox News, της Fox Television και της Twentieth Century Fox, υποχώρησαν 94 σεντς, φθάνοντας στα 21,45 δολ. η μία.

Η GE, δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει την Dow Jones, δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Jeffrey Immelt. Ο οικονομικός διευθυντής της Washington Post, John Morse, δεν σχολίασε εάν η εταιρεία ενδέχεται να κάνει ή να μην κάνει προσφορά για την Dow Jones. O Jon Murchinson, εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όπως και η Tara Connell, εκπρόσωπος της Gannett.

«Είναι μία μεγάλη και γενναιόδωρη προσφορά», είπε χθες ο Murdoch, 76 ετών σε συνέντευξη στο δίκτυό του Fox News. Η προσφορά είναι ιδιαίτερα υψηλή για αγοραστές μετοχών, συμπλήρωσε.

Ο Murdoch, που περιέγραψε τους Bancroft ως «μεγάλους κηδεμόνες» της Wall Street Journal, είπε ότι σχεδίασε να συναντηθεί με την οικογένεια σε λίγες εβδομάδες.

Τα μέλη της οικογενείας Bancroft, θα επιβάλουν οποιαδήποτε πώληση. Ελέγχουν το 64% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων μετοχών Class A και Β, ενώ κατέχουν το 25% της εταιρείας και έδειξαν ότι η πλειοψηφία είναι αντίθετη του Murdoch.

H προσφορά της News Corp. αξιολογεί το μερίδιο της οικογενείας Bancroft σε περίπου 1,23 δισ. δολ. Ο Christopher Bancroft και τα ξαδέλφια Elizabeth Steele και Leslie Hill, συνταξιούχος πιλότος αεροπορικής εταιρείας, βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Bancroft και η Steele δεν απάντησαν στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκαν για να σχολιάσουν το θέμα.

Και η Bloomberg LP ενδέχεται επίσης να ενδιαφέρεται για την Dow Jones, σύμφωνα με τον Peter Kreisky, πρόεδρο της Kreisky Media Consultancy στη Ν.Υόρκη.

«Δεν έχουμε κάνει προσφορά και δεν σχεδιάζουμε να κάνουμε», δήλωσε η Judith Czelusniak, εκπρόσωπος της Bloomberg LP, ιδιοκτήτριας του Bloomberg News. Το Bloomberg ανταγωνίζεται με την Dow Jones στην παροχή οικονομικών ειδήσεων και πληροφοριών.

Η προσφορά του Murdoch αντιπροσωπεύει περίπου 17 φορές των κερδών που προβλέπεται να πραγματοποιήσει η Dow Jones το 2007, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Steven Barlow ,αναλυτή της Prudential Equity Group. Οι εφημερίδες, πωλούνται 10 φορές με 11 φορές των κερδών τους, είπε ο Barlow. Η προσφορά του Sam Zell για την εξαγορά της Tribune Co. με έδρα το Σικάγο ήταν 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007.

Τον Δεκέμβριο του 2006 η Dow Jones απέκτησε το 50% της Factiva που κατείχε η Reuters Group Plc, κερδίζοντας την πλήρη κυριότητα της online βάσης ειδήσεων. Επίσης η Dow Jones έχει στην κυριότητά της και το οικονομικό Web site MarketWatch.

Προτεινόμενα για εσάς