Με... αστερίσκους το «ναι» Ερντογάν σε πυκνές επαφές

Η Άγκυρα δεν θέλει συζήτηση των ελληνοτουρκικών στην Ε.Ε.
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 10:37
UPD:10:37
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

«Ναι» στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για περισσότερες κατ’ ιδίαν επαφές τους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε εκ νέου την έντονη δυσφορία του για τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στις Βρυξέλλες στον Ερντογάν την «πύκνωση» των ελληνοτουρκικών επαφών στο ανώτατο επίπεδο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε θετικός σε αυτήν την προοπτική. Ταυτόχρονα, όμως, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να περιορίσει σε διμερές πλαίσιο τη συζήτηση για την τουρκική συμπεριφορά. «Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα “όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνάντησή του με τη Βελγίδα ομόλογό του Σόφι Βίλμες ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ελέγχει την τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας και να προσαρμόζει τη στάση της ανάλογα με τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσεγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις «με την αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα που προβλέπεται αν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την κυρία Βίλμες για την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «έσπασε μεν ο πάγος, αλλά με την Τουρκία παραμένουν πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές διαφορές» τόνισε. Υπέρ της διττής πολιτικής της αιρεσιμότητας και της αναστρεψιμότητας τάχθηκε και η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. «Η Τουρκία δεν είναι ένας γείτονας σαν όλους τους άλλους, είναι ένας σημαντικός παίχτης στην Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα έχει μια στάση αποσταθεροποιητική και όχι μόνο για την Ελλάδα» είπε η κυρία Βίλμες και υπογράμμισε ότι η χώρα της συμφωνεί απόλυτα και στηρίζει την Ελλάδα. «Στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου συμφωνούμε απόλυτα και στηρίζουμε την Ελλάδα» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEECP), που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρέθηκε η πορεία των 25 θεματικών της «θετικής ατζέντας» που συμφωνήθηκε μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι όντως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αποδείξαμε πως οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο και ότι είναι εφικτό να βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες εάν υπάρχει σεβασμός. Αμοιβαίος σεβασμός και σεβασμός του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη συνέχιση των τουρκικών τετελεσμένων στα Βαρώσια θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, είτε επί θαλάσσης είτε επί εδάφους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή