Προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 07:24
UPD:07:25
via REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Οι Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, με όλους εκτός από έναν από τους τέσσερις υποψήφιους που καλούνται να διαδεχτούν τον Χασάν Ρουχανί να θεωρούνται σκληροπυρηνικοί.

Ο Ρουχανί, ένας μετριοπαθής που προσπάθησε να συνεργαστεί με τη Δύση, δεν μπορεί να επανεκλεγεί καθώς  έχει ήδη υπηρετήσει με δύο συνεχόμενες τετραετείς θητείες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σαφές φαβορί είναι ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ένας υπερσυντηρητικός σιίτης  κληρικός που ηγείται του δικαστικού σώματος.

Ο μετριοπαθείς πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Αμπντουλγασάν Χέματι είναι ο κύριος αντίπαλός του.

Διαφωνούντες και ορισμένοι ρεφορμιστές ζήτησαν μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι ο αποκλεισμός πολλών υποψηφίων άφησε τον Ραϊσί χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ψήφισε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην Τεχεράνη και ενθάρρυνε τους πολίτες να πάνε στα εκλογικά τμήματα.

Ο αγιατολάς κάλεσε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία, στην οποία φαβορί θεωρείται ιερωμένος, μέγας υπέρμαχος του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

 «Κάθε ψήφος μετράει (...) ελάτε να ψηφίσετε και να επιλέξετε τον πρόεδρό σας (...) είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας σας», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απευθυνόμενος στους πολίτες αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Υπάρχει ευρεία δυσαρέσκεια μεταξύ των πολιτών για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πυρηνική συμφωνία με τη χώρα πριν από τρία χρόνια επαναφέροντας τις επιβαρυντικές κυρώσεις.

Μια νίκη για έναν από τους σκληροπυρηνικούς δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις συνομιλίες στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων που στοχεύουν να επαναφέρουν τη συμφωνία, αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ιράν είχε κληθεί να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την ανακούφιση των κυρώσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή