Αίγυπτος: Αρχισε η διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ στο Σαρμ ελ Σέϊχ

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 10:55
A- A A+

Αρχισε σήμερα το πρωΐ στο Σαρμ ελ Σέϊχ της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλλασα η μονήμερη διεθνής διάσκεψη για τη στήριξη των οργανισμών του Ιράκ, υπό τη σκιά επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ, Ιράν και Συρίας.

Υπουργοί από 12 χώρες και διεθνείς οργανισμούς βρίσκονται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέϊχ σε μία διάσκεψη για μια Διεθνή Συμφωνία για το Ιράκ.

Την Παρασκευή, το Ιράκ, οι γείτονές του και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσουν για την ασφάλεια των συνόρων, τους Ιρακινούς πρόσφυγες και την πολιτική συμφιλίωση μεταξύ των ιρακινών ομάδων, των εθνοτήτων και των θρησκειών.

Υψηλόβαθμοι Αραβες αξιωματούχοι είπαν ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράϊς θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικό, Μανουχέχρ Μοτακί και τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ. Δεν έχει οριστεί ακόμη η συνάντηση αυτή και οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι θα γίνει.

«Εάν πραγματοποηθεί συνάντηση, θα γίνει σήμερα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ταξιδεύει με την κ. Ράϊς, μιλώντας στο Reuters, συμπληρώνοντας: «Οποιαδήποτε συνάντηση με το Ιράν δεν θα είναι ουσιαστική για συνομιλίες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κ. Ράϊς να συναντηθεί με τον Μουαλέμ, που θα είναι με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών σε διευρυμένη σύσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η Συμφωνία για το Ιράκ είναι ένα πενταετές σχέδιο που υπόσχεται την οικονομική, πολιτική και τεχνική στήριξη στους Οργανισμούς της χώρας, με αντάλλαγμα την πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομική αναμόρφωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή