Ας... υποδεχτούμε τα κονδύλια

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Ο λευκός καπνός που βγήκε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανοίγει τον δρόμο για τη σταδιακή εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα πρώτα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εισρεύσουν σχεδόν 8 δισεκατομμύρια (ποσό που είναι σχεδόν το διπλάσιο από το αρχικά αναμενόμενο). Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο ανάκαμψης από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ. Μάλιστα το... ζεστό χρήμα -που πρόκειται να έρθει- θα κατευθυνθεί κυρίως σε «σύγχρονους» τομείς, όπως η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, συμβάλλοντας έτσι στον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. 

Η Ελλάδα δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια και μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που εκτείνεται μέχρι το 2026 και η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας (πέρα από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας).

Ωστόσο, λάθη του παρελθόντος όπου τα χρήματα σκορπίστηκαν στους... πέντε ανέμους και κατευθύνθηκαν σε ημέτερους δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η ελληνική οικονομία μετρά ακόμα τις πληγές της από την πολυετή παραμονή στα μνημόνια, αλλά και το χτύπημα του κορονοϊού και δεν θα αντέξει νέα πειράματα. 

Χρειάζεται να γίνει μια συνετή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να μπουν γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Άλλωστε η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των στόχων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα έργα δεν έχουν εκπληρωθεί μπορεί να αναστείλει την καταβολή μέρους ή και του συνόλου της χρηματοδότησης. 

Ο δρόμος άνοιξε και τώρα μένει να φανεί αν θα είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή