Τα σχέδια της Βρετανίας υπόσχεση για τον τουρισμό των «πορτοκαλί» προορισμών;

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 15:19
UPD:15:35
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Οι αρχές στη Βρετανία εξετάζουν να ανοίξουν τα διεθνή ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες επιτρέποντας τα ταξίδια σε 150 χώρες για τους Βρετανούς επιβάτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του Covid-19.

Από χθες βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους να ταξιδεύουν σε χώρες που κατατάσσονται στην «πορτοκαλί» λίστα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.

Όπως αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, πλέον το σχέδιο που εξετάζεται από τη Βρετανία αφορά 150 χώρες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας, με τους ταξιδιώτες δηλαδή που επιστρέφουν από την Ελλάδα στη Βρετανία να πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι ή στον τόπο όπου μένουν για 10 ημέρες και να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ Covid-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Σύμφωνα με την πολιτική, η οποία  βρίσκεται υπό συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από χώρες που ενέχουν μεσαίο επιδημιολογικό κίνδυνο και βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα.

Σύμφωνα με το Our World In Data, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 61,62 % έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση και το 44,84 % έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Μια τέτοια απόφαση θα βοηθούσε σημαντικά τις αεροπορικές εταιρείες και τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι αερομεταφορείς έχουν επικρίνει την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά έπειτα από την αλλαγή του status της Πορτογαλίας η οποία βγήκε από την «πράσινη» λίστα στις αρχές του μήνα.

Να σημειωθεί ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες μαζί με την Manchester Airports Group (MAG) κατά του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη» που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση για να κατατάσσει τους προορισμούς στην ταξιδιωτική της λίστα.

Η Ryanair ενώνει τις δυνάμεις με την Manchester Airports Group (MAG), η οποία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Στάνστεντ και του Ιστ Μίντλαντς, σε μια κίνηση η οποια υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς άλλους μεγάλους αερομεταφορείς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι να καταργηθεί η καραντίνας για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διατηρώντας ωστόσο την υποχρέωση υποβολής σε τεστ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 160 χώρες και εδάφη στον κατάλογο της «πορτοκαλί» λίστας, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών όπως η χώρα μας, η Ισπανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Ryanair σημείωσαν άνοδο έως 4,3%, η EasyJet Plc σημείωσε άνοδο 5%, ενώ η μητρική της British Airways IAG SA σημείωσε αύξηση 3,9%  μετά την είδηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή