Βουλή- Κουτσούμπας: Πλήρης εκμετάλλευση των εργαζομένων προς όφελος των καπιταλιστών

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 11:34
UPD:12:15
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Για εκμετάλλευση των εργαζομένων κατηγόρησε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες σε όλα τα κόμματα, τα οποία όπως επεσήμανε, είναι συνυπεύθυνα για την εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού.  

Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα προστατεύει τον εργαζόμενο, καθώς δεν θα έχει πια καθόλου ελεύθερο χρόνο για την προσωπική του ζωή, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γυναίκα- μητέρα, που δεν θα έχει πια, όπως επεσήμανε, χρόνο να βλέπει τα παιδιά της. 

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις ανατροπές του αιώνα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το μόνο που θα επιτύχει, είναι να λειτουργήσει μόνο προς όφελος του καπιταλισμού και των  επιχειρηματικών ομίλων. Κατέκρινε δε τη «γραμμή» που καθαγιάζει τελικά αυτήν την, όπως είπε, καπιταλιστική ανάπτυξη. 

Δουλεία «ήλιο με ήλιο», επιτάσσει το νέο εργασιακό, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζομένων, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η υπερωρία θα είναι τσάμπα, προς όφελος των κερδών των επιχειρήσεων.  

Επίσης, τόνισε ότι θα δοθούν κίνητρα για απολύσεις χωρίς δικαίωμα επαναπροσληψης, με αυτό το «Νομοθετικό τερατούργημα», όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι επιχειρεί νέο πλήγμα στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.  

«Καταργείται ο σταθερός ημερήσιου χρόνος ανάπαυσης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι εδώ και χρόνια η επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, διότι, τόνισε, «αυτός είναι ο κρυφός αλλά και ο φανερός πόθος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών». Κατηγόρησε δε και τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας υποκριτική την στάση του για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

«Έχει υπολογιστεί επιστημονικά», ανέφερε, «ότι ο χρόνος εργασίας είναι αναγκαίος για την εξασφάλιση των μέσων επιβίωσης του εργαζόμενου, της οικογένειας του, για τη συντήρηση και ανάπτυξη της κοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι παλαιότερα δεν ξεπερνούσε τις τρεις ώρες δουλειάς στα μεγάλα εργοστάσια.

«Τόσες μόνο χρειαζόταν στις σύγχρονες τότε επιχειρήσεις και ήταν υπέρ αρκετές για να πληρώνονται οι μισθοί, οι κοινωνικές παροχές και η κοινωνική ασφάλιση για τους εργαζόμενους. Οι υπόλοιπες ώρες μέχρι το οκτάωρο ήταν η λεγόμενη υπεραξία η απλήρωτη δουλειά που πήγαινε κατευθείαν στην τσέπη του εργοδότη του καπιταλιστή», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας. 

«Καταλαβαίνει κανείς, πόσο μεγαλώνει σήμερα αυτή η υπεραξία με την είσοδο τόσων νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, με την εκτίναξη της εντατικοποίησης, πως μεγαλώνει η εκμετάλλευση με την αύξηση του χρόνου εργασίας πέρα από τις 8 ώρες. Για αυτό η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. 

«Όλοι σας, η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, έδινε την αντιλαϊκή σκυτάλη στον επόμενο και όλοι σας έχετε ‘λερωμένη τη φωλιά σας’ γιατί ‘χορεύατε’ με πυξίδα τη στρατηγική αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε, αναφέροντας ότι «καθιερώνεται η δεκάωρη δουλειά η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας». 

«Προσπαθείτε να βγάλετε στην παρανομία το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσετε την απεργοσπασία με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεστε να ψηφίσετε σήμερα και οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω μετατρέποντας τους εργαζόμενους σκλάβους τον 21ο αιώνα με αύξηση του χρόνου εργασίας και με δικαστικές διώξεις στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας», είπε. 

«Σύγχρονο είναι το 7ωρο,  το πενθήμερο,  το 35ωρο, με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα, για αυτό το έκτρωμά σας, θα μείνει στα χαρτιά, όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν από αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.  

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή