Μπάιντεν και Πούτιν αναζητούν κατευνασμό μετά την αύξηση των εντάσεων

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 09:29
UPD:09:35
EPA/MAXIM SHIPENKOV
A- A A+

Η μεγάλη μέρα έφτασε, με τους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη περισσότερες από τέσσερις ώρες συναντήσεων, με τους αξιωματούχους, ωστόσο, και από τις δύο χώρες να διατηρούν τις προσδοκίες χαμηλές για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο.

Η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία πρόκειται για την πρώτη της προεδρίας του Μπάιντεν, έχει ως στόχο οι δύο ηγέτες να θέσουν τις προσδοκίες τους αναφορικά με τη στα άκρα σχέση των δύο χωρών και να μετρήσουν ο ένας τον άλλον.

Θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και ίσως κάνουν κάποια βήματα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών καναλιών που έχουν διακοπεί καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 2011, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος και ο Πούτιν δεν είχε ακόμη ενισχύσει τη δύναμη του στη Ρωσία.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυκλικά κυρώσεις ως αντίποινα για πράξεις όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι δολοφονίες ηγετών και δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης.

«Δεν ψάχνω για σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα μεταφέρει στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν «εάν η Ρωσία συνεχίσει αυτές τις επιβλαβείς δραστηριότητες».

«Και δεν θα αποτύχουμε να υπερασπιστούμε τη διατλαντική συμμαχία ή να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες», σημείωσε.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν πρώτα συνοδευόμενοι μόνο από τους κορυφαίους διπλωμάτες τους, Σεργκέι Λαβρόφ και Αντόνι Μπλίκεν. Έπειτα θα ακολουθήσει μία μεγαλύτερη συνάντηση με περισσότερο προσωπικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του αναμένεται να συζητήσουν για την ανανέωση του συμφώνου πυρηνικών όπλων New START που πρόκειται να λήξει το 2026, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που ενημέρωσαν δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Μπάιντεν την Τρίτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταστολή του Πούτιν στο πολιτικό κίνημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα.

Οι δύο ηγέτες δεν σχεδιάζουν να μοιραστούν ένα γεύμα. Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Μπάιντεν δείπνησε το βράδυ της Τρίτης στη Γενεύη με τον Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Κοιτάζω αυτήν τη συνάντηση πρακτικά, αλλά όχι με πολλή αισιοδοξία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βοηθός εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ αυτήν την εβδομάδα. «Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση υπό τόσο τεταμένες συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί στις διμερείς σχέσεις και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να καθαρίσουν τα ερείπια», πρόσθεσε.

Οι δύο άνδρες σχεδιάζουν να κάνουν ξεχωριστά δηλώσεις στον τύπο μετά τη Σύνοδο Κορυφής αντί να εμφανιστούν μαζί στη σκηνή, όπως έκανε ο Πούτιν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι το 2018 - μια ισχυρή ένδειξη για το πόσο χαμηλές είναι οι προσδοκίες.

Η κοινή συνέντευξη τύπου του Τραμπ με τον Πούτιν το 2018 οδήγησε σε αμηχανία των ΗΠΑ αφού είπε ότι αποδέχθηκε τη λέξη του Ρώσου ηγέτη ότι δεν είχε παρέμβει στις εκλογές του 2016, απορρίπτοντας το συμπέρασμα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Αμερικανοί πολιτικοί και στα δύο κόμματα εξοργίστηκαν με τον Τραμπ για το περιστατικό, το οποίο θεωρήθηκε ως σημαντική νίκη για τον Πούτιν.

Ο Μπάιντεν έχει αποτρέψει την κριτική ότι ανταμείβει τον Πούτιν προτείνοντας μια συνάντηση τόσο νωρίς στην προεδρία του, με τους βοηθούς να υποστηρίζουν ότι η σχέση αντιμετωπίζεται καλύτερα με φυσική παρουσία λόγω της μοναδικής αρχής του Ρώσου ηγέτη στη χώρα του. Παρ 'όλα αυτά, η Σύνοδος Κορυφής αντιπροσωπεύει επίσης μια νίκη για τον Πούτιν, καθώς δείχνει ότι αν και με επιφυλακή το Κρεμλίνο παραμένει προτεραιότητα για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Σύνοδος Κορυφής με τον Πούτιν είχε προγραμματιστεί σκόπιμα να ακολουθήσει χρονικά τις συναντήσεις του Μπάιντεν με την Ομάδα της G7 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι διαβουλεύτηκε με συμμάχους για την ατζέντα του για τον Ρώσο ηγέτη. Όλοι τους, είπε ο Μπάιντεν, τον ευχαρίστησαν για τον προγραμματισμό της συνάντησης της Γενεύης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή