Βουλή- Τσακαλώτος: Οι λόγοι που το εργασιακό ν/σχ είναι εκτός τόπου και χρόνου

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 16:14
UPD:16:21
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε στη βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας εκτός άλλων ότι  το νομοσχέδιο απέχει παρασάγγας από την ελληνική πραγματικότητα. 

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι το ν/σχ είναι εκτός χρόνου διότι «είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στις χώρες του ΟΟΣΑ από τη δεκαετία του 1980 με πενιχρά αποτελέσματα». 

Υπέβαλε συμπληρωματικά, τα εξής ερωτήματα:  

  • Υπάρχει αύξηση στους μισθούς;
  • Υπάρχει αύξηση στις επενδύσεις;
  • Υπάρχει κάποια βελτίωση στους ρυθμούς ανάπτυξης – παραγωγικότητας;
  • Υπάρχει κάποια βελτίωση στην ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα των θέσεων εργασίας;

Θα μπορούσατε, είπε στη συνέχεια, «αυτό το νομοσχέδιο να το είχατε φέρει και στο πρώτο μνημόνιο και στο δεύτερο μνημόνιο όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Mας πιέζατε να το φέρουμε στο τρίτο μνημόνιο καταγγέλλοντάς μας ότι δεν κλείνουμε αξιολογήσεις γιατί είμαστε κολλημένοι με τα δικαιώματα των εργαζομένων Αλλά εσείς είστε χειρότεροι από το ΔΝΤ, γιατί το ΔΝΤ το έχω κατηγορήσει δημοσίως ότι προωθούσε policy based evidence (Στοιχεία βασισμένα στις πολιτικές) αντί για evidence based policy (πολιτικές βασισμένες στα στοιχεία). Ενώ εσείς που είστε πιο δίκαιοι ανάμεσα στα δύο ούτε κάνετε τον κόπο να παρουσιάσετε στοιχεία που ταιριάζουν με τις προαποφασισμένες πολιτικές». 

Συνεχίζοντας την αιτιολόγησή του ως προς το «εκτός τόπου», ο κ Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι πολιτικές αυτές δεν εμπλέκονται καθόλου με την ελληνική πραγματικότητα. «Πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετά ευέλικτη η ελληνική αγορά εργασίας; Αυτή η πολιτική ανταποκρίνεται στην παραγωγική δομή της χώρας όπου κυριαρχούν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή απλώς κάνετε τα χατίρια για κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους κλάδους όπως τον τουρισμό;», διερωτήθηκε. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην πολιτική διάσταση και την οικονομική διάσταση των προτάσεών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «Είναι η άποψή σας ότι τα τελευταία 20 – 30 χρόνια συνεχώς αυξάνεται η δύναμη των εργαζομένων και μειώνεται η δύναμη των εργοδοτών; Έχετε δει τα στοιχεία για μείωση των συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα;», είπε. 

Σε αυτό το σημείο έδειξε δυο διαγράμματα. Ένα που δείχνει την ότι όσο μειώνεται η συμμετοχή στα συνδικάτα τόσο αυξάνεται το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 10% και ένα που δείχνει ότι αυτή η μείωση της συμμετοχής συσχετίζεται με την μείωση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, ενώ τόνισε ότι «Με αυτές τις πολιτικές δεν χτυπάτε μόνο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες αλλά και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης». 

«Έχετε δει τα στοιχεία για το μερίδιο της εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ τα τελευταία 20 χρόνια;, για τη στασιμότητα των μισθών;, για τον αριθμό εργαζομένων σε θέσεις επισφαλούς εργασίας (στην επισφάλεια); Πιστεύετε ότι η ευελιξία θα βοηθήσει τους νέους και τις νέες θα έχουν πιο σταθερές δουλειές;», που είναι τα στοιχεία ότι μεγαλύτερη ευελιξία οδηγεί σε μεγαλύτερες επενδύσεις, σε μεγαλύτερη ανάπτυξη;», ρώτησε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.  

Αναφερθείς στις απολύσεις και τη διεθνή εμπειρία, σημείωσε ότι «Όταν κάνεις πιο εύκολες τις απολύσεις οι εργοδότες απασχολούν περισσότερους στην άνοδο του κύκλου, αλλά απολύουν περισσότερους στην κάθοδο. Άρα κατά μέσο όρο είναι το ίδιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ουδέτερο. Γιατί δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους και άρα μειώνεται η συλλογική ευημερία». 

Σχετικά με την ασφάλεια, υπογράμμισε ότι στις εκλογές του 2019 ένας από τους πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η ασφάλεια. «Μόνο που θέλατε να περιορίσετε την έννοια της ασφάλειας στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα. Από τη μια μεριά διότι οι επιδόσεις σας και στον στενό ορισμό της ασφάλειας δεν της λες και εντυπωσιακές, από την άλλη όλες οι πολιτικές διευρύνουν την ανασφάλεια με την ευρύτερη έννοια», πρόσθεσε. 

«Ανασφάλεια», ανέφερε, «με την ευρύτερη έννοια σημαίνει:

  • Εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας
  • Νέοι άνθρωποι που είναι μεταξύ χαμηλόμισθης εργασία και καμίας εργασίας (ανεργίας)
  • Νέοι και νέες χωρίς καμία προοπτική για επαγγελματική εξέλιξη
  • Και σε λίγο νέοι και νέες χωρίς προοπτική κάποιας αξιοπρεπούς σύνταξης». 

«Και σε αυτά τα παιδιά λέτε ‘κάντε οικογένεια’. Και στέλνετε τους βουλευτές σας να μιλήσουν σε απαράδεκτα συνέδρια, με απαράδεκτα μνήματα που στοχοποιούν τις γυναίκες. Ε λοιπόν όχι. Δεν φταίνε οι Γυναίκες. Φταίνε νομοσχέδια σαν και αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια είπε πως: 

- Θα έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική όπου ο κόσμος της εργασίας θα είναι στον πυρήνα της. Με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, με συλλογικές συμβάσεις κλπ. Μια ανάπτυξη που βασίζετε σε νέες δουλειές νέες υπηρεσίες νέα προϊόντα.

- Με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και ένα ΣΕΠΕ που οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα ξέρουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία

- Αλλά και ασφάλεια παντού. Στην υγεία όπου δεν θέλουμε καμία και κανείς να φοβάται ότι σε μια δύσκολη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί

- Αλλά και μια πολιτική για τις πόλεις, τις περιφέρειες, της γειτονιές που δημιουργεί ασφάλεια επειδή θα υπάρχουν καλά σχολεία, ασφαλείς γειτονιές με δυναμικό παραγωγικό ιστό.

«Αυτό σημαίνει ασφάλεια για μας. Αυτό σημαίνει μια προοδευτική κυβέρνηση. Σε αυτό καλούμε το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα», κατέληξε στην ομιλία του ο Ευ. Τσακαλώτος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή