Στο καλό κλίμα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021», είπε στην εισαγωγική της τοποθέτηση. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021», πρόσθεσε τονίζοντας σε άλλο σημείο ότι οι διαφωνίες παραμένουν.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το γεγονός πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ελλάδα, η κ. Πελώνη εξήγησε πως η απευθείας επαφή δεν είναι κάποιος ειδικός μηχανισμός.
«Η απευθείας επαφή μεταξύ δύο ηγετών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια επαφή του με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν δέχθηκε ο πρωθυπουργός πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει κάτι ειδικό προς το παρόν.
«Έχουν ενεργοποιηθεί, και με αυτή τη συνάντηση που έγινε χθες στο ανώτατο επίπεδο, όλοι οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας και αναμένουμε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι αυτό θα σημάνει μια σταδιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων», είπε.