Γ. Λιλλήκας: Ο τουρκικός στρατός εκμεταλλεύεται την πολιτική αστάθεια

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2007 12:00
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η Τουρκία, λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα, «δημιουργεί ένταση με τα γειτονικά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι πρόκειται για απαράδεκτη και προκλητική πρακτική, την οποία επιβάλλει ο στρατός, «ο οποίος εκμεταλλεύεται ένα είδος κενού εξουσίας, που υπάρχει για να στείλει μήνυμα στους γείτονες, ότι βρίσκεται εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, οι ενέργειες αυτές δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διάλογο με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Τουρκία σχεδόν με όλες τις γειτονικές της χώρες.

Είπε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει εύλογη ανησυχία κατά πόσον μετά τις εξελίξεις αυτές η Τουρκία θα καταφέρει να παραμείνει στο δρόμο του εκδημοκρατισμού και της ενταξιακής της πορείας.

Ο κ. Λιλλήκας εκτίμησε ότι, «αν τελικά αναλάβουν οι στρατιωτικοί ,η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα ανασταλεί επ΄ αόριστον, γεγονός, που θα είναι πολύ αρνητικό για την υπόθεση της Κύπρου».

Εμείς, είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, θέλουμε παραμονή της Τουρκίας στην ενταξιακή πορεία, ώστε μέσα από την εναρμόνιση και τις υποχρεώσεις της να δημιουργηθούν οι συνθήκες, που θα βοηθήσουν στην επίλυση κυπριακού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή