Ερντογάν: Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα με τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 09:01
UPD:09:19
REUTERS/BERNADETT SZABO
A- A A+

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αυτός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να αξιοποιήσουν τη σημερινή τους συνάντηση στα πλαίσια της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ για να προχωρήσουν από τα προηγούμενα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Πριν ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι περίμενε μια «άνευ όρων προσέγγιση» από την Ουάσινγκτον, όταν θα καθίσει με τον κ. Μπάιντεν για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από τις εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ.

Είπε ότι θα αναδείξει επίσης την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ουάσινγκτον, μια κίνηση που είχε εξοργίσει την Άγκυρα και απομάκρυνε την Τουρκία από τις ΗΠΑ από ένα πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την πώληση 100 F-35 στην Άγκυρα μετά την αγορά S-400 το 2019. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τις υποσχέσεις για τους εναλλακτικούς πυραύλους Patriot των ΗΠΑ.

 Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βασίστηκε στην στενή προσωπική σχέση με τον προκάτοχο του κ.Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, για να ξεπεράσει τις προηγούμενες κρίσεις, απογοητεύτηκε από την πιο σκληρή και απομακρυσμένη προσέγγιση από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο κ. Ερντογάν έπρεπε να περιμένει τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν για την πρώτη τους επαφή, ένα άβολο τηλεφώνημα τον Απρίλιο όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον ενημέρωσε για το σχέδιο αναγνώρισης γενοκτονίας.

«Πρέπει να θέσουμε από πρώτο χέρι τους δεσμούς Τουρκίας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.

«Η Τουρκία δεν είναι απλώς κάποια χώρα - είναι μια συμμαχική χώρα.»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή