Περού: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εκλογών

Διαδηλώσεις των υποστηρικτών των δύο υποψηφίων
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 09:53
UPD:09:54
REUTERS/SEBASTIAN CASTANEDA
A- A A+

Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς για την προεδρία του Περού, η Κέικο Φουχιμόρι, που κατά τα ως τώρα αποτελέσματα υπέστη οριακή ήττα στον δεύτερο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή – αν και το επίσημο αποτέλεσμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη –, ηγήθηκε χθες Σάββατο διαδήλωσης υποστηρικτών της στην πρωτεύουσα Λίμα με αίτημα να ακυρωθούν χιλιάδες ψήφοι που δεν την ευνοούν.

Αν το εκλογοδικείο «αναλύσει την κατάσταση» το αποτέλεσμα των εκλογών «θα ανατραπεί, αγαπητοί φίλοι», διαβεβαίωσε η κυρία Φουχιμόρι απευθυνόμενη σε χιλιάδες υποστηρικτές της, πολλοί από τους οποίους ανέμιζαν τη σημαία της χώρας. «Είμαι το είδος του ανθρώπου που δεν εγκαταλείπει ποτέ», διαβεβαίωσε.

Ο Πέδρο Καστίγιο, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να ανακηρυχθεί επίσημα νικητής, παρά τους ισχυρισμούς της αντιπάλου του περί «νοθείας», καθώς η διαδικασία καταμέτρησης και εξέτασης των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων πλησιάζει στην αποπεράτωσή της.

Οπαδοί της κυρίας Φουχιμόρι έκαναν πορεία ως το κέντρο της πρωτεύουσας, μπροστά στα γραφεία του εκλογοδικείου, όπου βρίσκονταν επίσης υποστηρικτές του κ. Καστίγιο, κάποιοι από τους οποίους παραμένουν εκεί από το βράδυ της Τετάρτης.

Δεκάδες αστυνομικοί είχαν παραταχθεί για να αποτρέψουν ενδεχόμενη σύγκρουση υποστηρικτών των δύο αντιπάλων.

Η κυρία Φουχιμόρι επανέλαβε τις καταγγελίες της περί «νοθείας» και «παρατυπιών» σε βάρος της. Ο αντίπαλός της, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείτο χθες συγκεντρώνοντας το 50,14%, εξασφαλίζοντας διαφορά περίπου 51.000 ψήφων, ενώ απέμεναν να καταμετρηθούν 16.000.

Παρά τους ισχυρισμούς της, η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαβεβαίωσε προχθές Παρασκευή πως δεν διαπίστωσε «σοβαρές παρατυπίες» στη διαδικασία.

Η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), εγκάθειρκτου σήμερα μετά την καταδίκη του για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καλεί τους υποστηρικτές της να ξεσηκωθούν, ενώ από την πλευρά του ο αντίπαλός της ζητεί «ηρεμία» και «υπομονή» από τους δικούς του ψηφοφόρους μέχρι την ανακοίνωση της νίκης του, την οποία θεωρεί αναπόδραστη.

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία επαλήθευσης του αποτελέσματος. Ίσως χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη.

Αίτημα της Φουχιμόρι να ακυρωθούν καταμετρημένα ψηφοδέλτια

Το αίτημα της Κέικο Φουχιμόρι να ακυρωθούν 200.000 ήδη καταμετρημένα ψηφοδέλτια κατατέθηκε μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κάτι που σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτό, παρότι μέλη του εκλογοδικείου φέρονταν να εξέταζαν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τους κανόνες ώστε να εξεταστεί.

Η υποψήφια υποστήριξε νωρίτερα χθες πως η «διεθνής αριστερά» πιέζει για τη νίκη του κ. Καστίγιο, επισημαίνοντας ότι η Αργεντινή και η Βολιβία ήδη συνεχάρησαν τον σοσιαλιστή υποψήφιο, που θεωρούν εκλεγμένο πρόεδρο. Επιχειρηματολόγησε πως το Περού είναι «στρατηγικά, γεωπολιτικά μιλώντας, κρίσιμο για τη Λατινική Αμερική».

Σε περίπτωση ήττας της, η κυρία Φουχιμόρι θα βρεθεί αντιμέτωπη εκ νέου με τον κίνδυνο να οδηγηθεί στη φυλακή.

Στις αρχές Μαρτίου, εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης τριάντα ετών στην ίδια και είκοσι δύο ετών στον σύζυγό της Μαρκ Βίτο Βιγιανέγια, για την υπόθεση του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας που έχει παραδεχθεί πως μοίρασε δισεκατομμύρια δολάρια δωροδοκώντας λατινοαμερικανούς ηγέτες. Η κυρία Φουχιμόρι κατηγορείται πως έλαβε παράνομη χρηματοδότηση για προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες της.

Σε περίπτωση νίκης της, η επικεφαλής του κόμματος Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη») θα εξασφαλίσει ασυλία.

Για το κόμμα του σοσιαλιστή υποψήφιου, το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. «Νικήσαμε, ο δάσκαλος Πέδρο Καστίγιο (είναι) πρόεδρος», διατράνωσε μέσω Twitter.

Ο επόμενος ή η επόμενη αρχηγός του κράτους θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στη χώρα που μετράει 186.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και 3 εκατομμύρια νέους φτωχούς μέσα σ’ έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου το ΑΕΠ της καταποντίστηκε (–11,2%).

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή