Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 12:00
UPD:15/06/2021 21:50
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. 

Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Σίγουρα, με περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες θα μειωθεί το εργατικό κόστος, ο παρονομαστής του κλάσματος της παραγωγικότητας αξία προϊόντος/κόστος εργασίας. Ναι, αλλά ο υποβολέας λέει ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν βλέπω πώς και γιατί, όταν η εποχική ή έκτακτη εργασία θα γίνεται με το ίδιο προσωπικό. Δεν έχει συμφέρον η επιχείρηση να επιλέξει, π.χ., απασχόληση ορισμένου χρόνου έναντι της αύξησης της υπερωριακής.

Η ελληνική επιχείρηση, που -σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ- το α’ τρίμηνο του 2021 είχε το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρωζώνη, ενώ η χώρα κατέγραφε το 2019 άλλη μία αρνητική πρωτιά, ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. 

Μάλιστα, ήταν το μόνο κράτος-μέλος που παρουσίασε μεταξύ 2010 και 2019 τόσο μεγάλη πτώση (-11,45%) στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης. Είχαμε μνημόνια, ενώ τώρα υπάρχει Ταμείο Ανάκαμψης στα αμόνια και έγκαιρη προετοιμασία για την υποδοχή των πόρων του. Μόνο που οι πόροι δεν είναι για όλους, αλλά γι’ αυτό που τεχνοκράτες αποκαλούν το πιο σύγχρονο και ισχυρό κομμάτι της οικονομίας. 

Το πλήρωμα ακούει, ανιχνεύει δρόμους, βαδίζει ψηλαφητά. Άλλωστε, ακόμη η πανδημία το κυβερνά. Το φθινόπωρο, όμως, δεν είναι μακριά.

Το πλήρωμα ακούει τα περί «προστασίας της εργασίας», αλλά υπάρχει και η εμπειρία. Υπάρχουν επιχειρήσεις όπου ο εργαζόμενος βγάζει από το ΑΤΜ το δώρο Χριστουγέννων και το επιστρέφει στον εργοδότη στο χέρι. 

Γι’ αυτό σας λέω, θα μας τρελάνουν τα ενδεχόμενα. Η μυθοπλασία του Μίμη Ανδρουλάκη αποκαλύπτει τα φαινόμενα. «Αλλού οι πατάτες και ο καπνός κι αλλού το κρέας. Άλλοι τρώνε τις πατάτες κι άλλοι το κρέας». Όσο κι ας μας κουνάνε την ψηφιακή κάρτα, που, ναι, είναι ωραία. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή