Η κολομβιανή κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες Πέμπτη στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι θα ρίξει άπλετο φως σε 21 θανάτους που σημειώθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συνταράσσουν τη χώρα από τα τέλη Απριλίου.
Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε «δεσμεύθηκε απόλυτα ότι θα διενεργηθούν έρευνες (...) για τα αίτια των θανάτων αυτών των 21 ανθρώπων (...) που δυστυχώς σκοτώθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων», είπε η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Μπογοτά.
Η αντιπροσωπεία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεσμού με έδρα την Ουάσινγκτον, σκέλους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), έφθασε την Κυριακή στην Κολομβία για να κάνει επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης αφότου ξέσπασε η κοινωνική κρίση.
Είχε συναντήσεις με τον συντηρητικό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, οργανώσεις, θύματα και συγγενείς θυμάτων, καθώς και αξιωματικούς της αστυνομίας, η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από την οποία έχει προκαλέσει κατακραυγή εντός και εκτός της χώρας.
Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και αρκετές διεθνείς ΜΚΟ έχουν στηλιτεύσει τις ακρότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην Κολομβία.
Τουλάχιστον 61 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις αρχές και τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η τελευταία επέδωσε στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκθεση που καταγράφει πάνω από 600 καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων.
Η αμφισβήτηση στην Κολομβία, με έναυσμα τη διαμαρτυρία εναντίον φορολογικού νομοσχεδίου που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, μεταμορφώθηκε σε καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, με τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να αξιώνουν πιο αλληλέγγυες πολιτικές για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που βύθισε το 42% των περίπου 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών στη φτώχεια.
Γίνονται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, λιγότερο ή περισσότερο ογκώδεις, έχουν αποκλειστεί δρόμοι, ιδίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ σημειώνονται σε πολλές περιπτώσεις βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η άφιξη της αντιπροσωπείας της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Κυριακή, συνέπεσε με την αναγγελία του αρχηγού του κράτους πως θα προωθήσει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, προς «την κατεύθυνση» του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χωρίς πάντως να προβλέπεται πως θα πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα κάνει αργότερα «παρατηρήσεις και συστάσεις» στην Μπογοτά, σημείωσε η πρόεδρός της Αντόνια Ουρεχόλα.
Η κυβέρνηση θα μελετήσει τις συστάσεις έχοντας «τη βούληση να συνεχίσει να κάνει βελτιώσεις (...) προκειμένου το κολομβιανό κράτος να είναι πάντα ένα κράτος που εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η κυρία Ραμίρες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP