Στο φως αρχαίο νεκροταφείο νότια της Αρνισσας

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 18:14
A- A A+

Την ανακάλυψη αρχαίου νεκροταφείου νότια της Αρνισσας, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Διερευνητική ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως οκτώ κιβωτιόσχημους τάφους και δύο πίθους. Οι τάφοι είναι κατασκευασμένοι με σχιστόπλακες. Οι σχιστόπλακες των στενών πλευρών εισέχουν απ' αυτές των μακριών, όπως συνηθίζεται στα νεκροταφεία της εποχής του σιδήρου.

Στο εσωτερικό τους είχαν ενταφιαστεί ενήλικα, αλλά και νεαρά άτομα. Τις ταφές συνόδευαν ποικίλα κτερίσματα: Σιδερένιες λόγχες, μάχαιρα, μαχαιρίδια και διπλές χάλκινες περόνες σε ανδρική ταφή κάνουν φανερό το ιδεώδες του πολεμιστή. Από τις γυναικείες ταφές προήλθαν χάλκινα και σιδερένια βραχιόλια, σφηκωτήρες, αλλά και ένα σφαιρικό περίαπτο της κατηγορίας των μακεδονικών χαλκών. Και από τα δύο φύλλα δεν έλειπαν τα πήλινα αγγεία, οι πρόχοι, οι αμφορίσκοι αλλά και μια όλπη, που βοηθούν για την χρονολόγηση στο διάστημα του 8ου- 7ου αιώνα π.Χ.

Εκτός των κιβωτιόσχημων τάφων σε επαφή με αυτούς ή και ανεξάρτητα υπήρχαν μικρές ταφικές θήκες για την ανακομιδές των παλαιότερων ταφών. Από την περιορισμένη ανασκαφή των τάφων προκύπτει ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλοι στην περιοχή και ότι ίσως περιλαμβάνονται σε ταφικό τύμβο. Είναι λοιπόν απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα στο χώρο για την διάσωση και την ανάδειξη των τάφων, καθώς και την ύπαρξη τους στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης της Βεγορίτιδας.

Εκτός των τάφων από την γειτονική περιοχή περισυλλέχτηκαν και δύο τμήματα ενεπίγραφων επιτύμβιων ρωμαϊκών βωμών που αποτελούν στοιχείο και για την μεταγενέστερη χρήση του χώρου. Η χρήση αυτή εξαρτάται από το ύψος των νερών της παρακείμενης Βεγορίτιδας, που κατά την αρχαιότητα, όπως και σήμερα άλλοτε κάλυπτε και άλλοτε απελευθέρωνε τις παραλίμνιες εκτάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς