Ο Φάουτσι, τα emails και η πολιτικοποιημένη συζήτηση για την προέλευση του κορωνοϊού

Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 14:35
UPD:14:38
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Άντονι Φάουτσι στέκεται στο επίκεντρο των πολιτικοποιημένων συζητήσεων των τελευταίων εβδομάδων για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Ήταν σχεδόν στις 6.45 μ.μ. το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο Φάουτσι έστελνε το email που θα τον ενέπλεκε πιθανότατα στη μεγαλύτερη διαμάχη της εποχή του ως ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους επιστήμονες της Αμερικής, αναφέρουν οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμα. «Ευχαριστώ Κρίστιαν. Θα μιλήσουμε σύντομα στο τηλέφωνο», έγραψε.

Ενώ η απάντηση ήταν αθώα, το περιεχόμενο ήταν εκρηκτικό, αναφέρουν οι FT.

Ο καθηγητής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια, Κρίστιαν Άντερσεν εξηγούσε στον Φάουτσι, τον επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, ότι ο ιός που προκαλούσε τον Covid-19 έδειξε σημάδια κατασκευής σε εργαστήριο.

Το μήνυμα του Άντερσεν, το οποίο κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα ως μέρος των 3.000 σελίδων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Φάουτσι που χρονολογούνται από την αρχή της πανδημίας, βοήθησε στην ενίσχυση της θεωρίας ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε μετά από διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Ο Άντερσεν αργότερα απέρριψε αυτή τη θεωρία.

Η ανταλλαγή των email έχει εντείνει τους ισχυρισμούς ότι ο Φάουτσι υποβάθμισε δημοσίως την πιθανότητα διαρροής από εργαστήριο, ακόμη και όταν συνομιλούσε με άλλους επιστήμονες σχετικά με τις πιθανότητές της.

Τώρα ο «γιατρός της Αμερικής» αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τη δεξιά για την επιμονή του ότι η πανδημία πιθανότατα προέρχεται από άγρια ζώα, και όχι από κινεζικό εργαστήριο, και του ζητούν να παραιτηθεί.

 «Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρ Φάουτσι», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημοσίευση των email. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, πολλοί από τους οποίους κατηγορούν τον Φάουτσι ότι έχει παραφουσκώσει τη σοβαρότητα της πανδημίας, έχουν κάνει ένα βήμα παραπέρα. Ο Ρεπουμπλιακανός γερουσιαστής Τζος Χόλευ από το Μισσούρι, την Παρασκευή προέτρεψε τον Φάουτσι να παραιτηθεί.

Ο ίδιος ο Φάουτσι παραδέχεται ότι ανησυχεί. Όχι για την ανατροπή, ωστόσο, για το τι λέει για την Αμερική. «Με ανησυχεί για το τι λέει για αυτήν τη χώρα», είπε στους Financial Times.

«Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν κάποιον που αξιολογεί πάντα τα δεδομένα καθώς εξελίσσονται. Όμως, οι άνθρωποι τραβούν επιλεκτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να διαστρεβλώσουν ποια είναι η πραγματικότητα», ανέφερε.

Ο 80χρονος Φάουτσι είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πιο σεβαστούς γιατρούς της Αμερικής.

Έχοντας συμβουλεύσει κάθε Αμερικανό πρόεδρο από τον Ρόναλντ Ρήγκαν και μετά, απέκτησε φήμη στον επιστημονικό κόσμο για τη δουλειά του για τον ιό HIV στη δεκαετία του 1980, όταν ήταν ένας από τους πρώτους ιατρούς του δημόσιου τομέα που έκρουσαν τον συναγερμό για μια παράξενη νέα ασθένεια που εντοπίστηκε στους ομοφυλόφιλους άντρες. Κέρδισε τον σεβασμό των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών αφού βοήθησε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ιατρικών τεστ, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε πιθανές σωτήριες θεραπείες.

 «Ο Τόνι έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι κλινικές δοκιμές για τον ιό HIV», δήλωσε ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και παλιός φίλος του Φάουτσι. «Είναι σπουδαίος γιατρός, αλλά είναι επίσης φυσικός ηγέτης και ξέρει πώς να κάνει τα πράγματα».

Ο Φάουτσι έπαιξε επίσης εξέχοντα ρόλο στον τρόπο που αντέδρασαν οι ΗΠΑ στους ιούς Sars και Mers και στο ξέσπασμα του Έμπολα το 2014-16, όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δέχθηκαν πυρά για την αντίδρασή τους.

«Υπήρχε μια εποχή που το CDC δέχτηκε επίθεση άδικα», είπε Τομ Φρίντεν, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής του CDC. «Πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την κατάσταση θα είχαν τηρήσει στάση αναμονής ή ακόμα και αθόρυβα θα μας κατέκραζαν, αλλά ο Τόνι έκανε ακριβώς το αντίθετο. Στάθηκε για εμάς εσωτερικά και μας υπερασπίστηκε δημόσια. Είναι ένας τίμιος άνθρωπος», είπε.  

Ο Fauci ήταν ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα στην ομάδα που διαμόρφωση την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον κορωνοϊό. Έχει γίνει διάσημος για τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις στις οποίες συζητά με απλούς όρους τονίζοντας τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Η προθυμία του να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Τραμπ, όπως ο ισχυρισμός ότι ο Covid-19 είναι παρόμοιος με τη γρίπη, του έδωσε έναν στρατό θαυμαστών.

Ταμπέλες κήπου στην Ουάσιγκτον και αλλού αναγράφυν τη φράση «Ευχαριστώ, Δρ Φάουστ». Η βαθμολογία έγκρισής του τον Φεβρουάριο ήταν 60 % - ακριβώς πάνω από τη βαθμολογία του Τζο Μπάιντεν.

Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι υπονομεύει τον Τραμπ για πολιτικούς λόγους. Ο Πολ Μάνγκο, ο οποίος ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος υγείας στην κυβέρνηση Τραμπ, δήλωσε ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του. «Είναι καλός άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας, αλλά δυστυχώς έχει κάνει μια πολιτική προσωπικότητα τον εαυτό του και αυτό τον έκανε να χάσει την αξιοπιστία του», υποστήριξε.

Ο Φάουσι το αρνείται αυτό. «Έπρεπε μερικές φορές να αντικρούσω αυτά που έλεγε ο Τραμπ επειδή αυτά που έλεγε δεν ήταν σωστά. Γι 'αυτό φαίνεται ότι υπάρχουν ριζοσπαστικοί άνθρωποι γύρω που πιστεύουν ότι είμαι εχθρός. Δεν είμαι ο εχθρός, απλά προσπαθώ να βγάλω την αλήθεια», είπε.

Αυτό που απειλείται πλέον είναι η φήμη του ως άνθρωπος που λέει την αλήθεια, υπογραμμίζουν οι  FT.

Έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση επικίνδυνων ερευνών στο εργαστήριο  της Γουχάν μέσω επιχορήγησης 600.000 δολαρίων που δόθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ για εργασία σε κορωνοϊούς νυχτερίδων.

Και οι επικριτές του λένε ότι η επιμονή του ότι η προέλευση της ασθένειας πιθανότατα βρίσκεται στα άγρια ​​ζώα δεν είναι παρά μια αντανάκλαση των αποδεικτικών στοιχείων από την επιθυμία του να προστατεύσει το Ινστιτούτο του οποίου ηγείται.

Ο Φάουτσι από την πλευρά του είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η συντριπτική πιθανότητα» είναι ότι ο ιός Sars-Cov-2 μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από ζώα.

Ωστόσο, παραδέχεται επίσης ότι ορισμένες από τις εργασίες που έγιναν στο εργαστήριο της Γουχάν θα μπορούσαν να παραβιάζουν τα πρότυπα ασφαλείας - ακόμη και αν λέει ότι ευθύνεται για αυτό, η EcoHealth Alliance, η μη κυβερνητική ομάδα που πραγματοποίησε το έργο.

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε και να το δούμε», είπε σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι κάποια από τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο βιοασφάλειας δύο, περίπου ισοδύναμο με αυτό στο γραφείο ενός οδοντιάτρου. «Αλλά αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να παρακολουθείται από την EcoHealth Alliance», εξήγησε. Όπως αναφέρουν οι FT, η EcoHealth Alliance δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού όσων ανέφερε ο Φάουτσι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή