Από θεωρία συνωμοσίας βάσιμη εικασία

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 07:26
REUTERS/ALY SONG
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η πρώτη δημοσίευση με υπόνοιες για την προέλευση του ιού έγινε στα τέλη Ιανουαρίου 2020 στην εφημερίδα «Washington Times», που ιδρύθηκε από τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη της Ενωτικής Εκκλησίας, Sun Myung Moon. 

Το άρθρο «Ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο που συνδέεται με το κινεζικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου» χρησιμοποιούσε ως πηγή ένα πρώην μέλος των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Danny Shoham, αφού έσπερνε τον σπόρο της αμφιβολίας, κατέληγε πως «δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ή ενδείξεις». 

Άλλωστε, δεν ήταν μυστικό το πρόγραμμα ερευνών του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Γουχάν. 

Δεν ήταν κρυφό ότι είχε διεθνείς συνεργασίες -και με το Εθνικό Εργαστήριο Γκάλβεστον του πανεπιστημίου του Τέξας- και ότι οι ΗΠΑ στήριζαν οικονομικά τις έρευνες.

Δεν ήταν άγνωστη, τουλάχιστον στον επιστημονικό κόσμο, η καθηγήτρια Ιολογίας, Τσένγκλι Σι, η οποία στις αρχές του 2019 είχε δημοσιεύσει μαζί με τους συναδέλφους της εκτεταμένη έρευνα για τους κορονοϊούς που μεταδίδονται από τις νυχτερίδες. 

Αν και ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία δημοσίευσε στην αρχή της πανδημίας (17 Μαρτίου 2020) αναλύσεις στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», που απέρριπταν τη θεωρία εργαστηριακού κατασκευάσματος, οι εικασίες για τον άγνωστο εισβολέα συντηρούνται. 

Το άρθρο του Τζος Ρόγκιν στις 14 Απριλίου 2020 στη «Washington Post», που βασίζεται σε αποσπάσματα από ένα διπλωματικό έγγραφο του 2018 της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, κάνει δουλειά και ο Τραμπ στρώνει στην υπόθεση χαλιά. 

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, η έρευνα του ΠΟΥ καταλήγει σε τέσσερα ενδεχόμενα και θεωρεί «εξαιρετικά απίθανη» την εργαστηριακή προέλευση του SARS-CoV-2. Υπάρχουν, όμως, πολλαπλά επιστημονικά κενά και τεκμήρια πουθενά. 

Ώσπου, στις 23 Μαΐου 2021 η «Wall Street Journal» και οι Μάικλ Γκόρντον, Γουόρεν Στρόμπελ και Ντριου Χινσόου, επικαλούμενοι νυν και πρώην αξιωματούχους, δημιουργούν νέα ερωτήματα, που πλέον δεν χαρακτηρίζονται «θεωρίες συνωμοσίας», όπως επί τραμπικής προεδρίας. Υπάρχουν νέα στοιχεία; 

Το Facebook, πάντως, που μέχρι χθες «κατέβαζε» τις αναρτήσεις που προωθούσαν τη συγκεκριμένη θεωρία, δεν τα χρειάζεται.
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει αξιόπιστη έρευνα για την προέλευση του ιού; Μη λέμε τα αυτονόητα. 

Να λέμε, όμως, ότι οι θεωρίες έχουν ουρές και δεν είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα οι διαρροές. Θα έπρεπε να το έχουμε μάθει από των ΝΥΤ τα λάθη. Ο Μάικλ Γκόρντον -από τα τέλη του 2017 στη «Wall Street Journal»- δεν συνέγραψε πρώτος το 2002, μαζί με την Τζούντιθ Μίλερ, για τα «πυρηνικά του Σαντάμ»; Μπαμ. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή