Η ΕΕ έχει πάρει θέση για να «χτυπήσει» τη Λευκορωσία αυτή την εβδομάδα

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 12:18
UPD:12:20
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Έναν πρώτο γύρο περιορισμών σε βάρος της Λευκορωσίας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η τον οργισμένη αντίδραση της Ευρώπης πυροδότησε εη εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair το οποίο ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους τον περασμένο μήνα, και το οποίο προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας υπό τη συνοδεία ενός μαχητικού αεροσκάφους Mig-29 και με την δικαιολογία πως υπήρχε η απειλή βόμβας, κάτι που όμως αποδείχθηκε ψευδές.  

Το πρώτη βήμα που αναμένεται να αυτή την εβδομάδα από την Ευρώπη, είναι να κλειστεί, αύριο, Παρασκευή από τους διπλωμάτες της ΕΕ η συμφωνία που απαγορεύει στους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας να πετούν πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Παράλληλα η ΕΕ τους απαγορεύει να προσγειώνονται και να απογειώνονται από τα αεροδρόμια του μπλοκ, ανέφεραν δύο από τα άτομα στο Bloomberg. Εάν εγκριθούν, τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ ήδη από τα μεσάνυχτα το ίδιο βράδυ, είπε ένα από αυτά.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ΕΕ θα συζητήσει προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων σε τουλάχιστον επτά άτομα και μία οντότητα, ανέφεραν επίσης οι δύο διπλωμάτες.

Ο κατάλογος που συζητείται επί του παρόντος περιλαμβάνει υπουργούς, πρόσωπα της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας και άλλα άτομα και οντότητες που σχετίζονται με την αεροπορία, σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες.

Ο προτεινόμενος κατάλογος δεν έχει ακόμη εγκριθεί, δήλωσε ο άλλος διπλωμάτης.

Και οι τρεις διπλωμάτες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε επτά λευκορωσικές οντότητες και 88 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Λουκασένκο. Το μπλοκ εργαζόταν ήδη για την προσθήκη περισσότερων ατόμων σε αυτόν τον κατάλογο για την υποστήριξή τους στην κυβέρνησή του και για την καταστολή των διαμαρτυριών κατά της νίκης του στις εκλογές του περασμένου έτους.

Στο μεταξύ, οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται για περαιτέρω μέτρα, μετά από συμφωνία του Μαΐου μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έγκριση «στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων».

Οι ακριβείς τομείς που πρόκειται να επηρεαστούν δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνονται τομείς, όπως η ποτάσα, όπου οι κρατικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας δραστηριοποιούνται περισσότερο, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Bloomberg τον περασμένο μήνα. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο στόχος ήταν να ετοιμαστούν οι οικονομικές κυρώσεις μέχρι το καλοκαίρι.

Ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ να συμφωνήσουν και θα πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένους τομείς και να καθοριστούν σαφώς για να αντέξουν σε πιθανές νομικές διαδικασίες και να κερδίσουν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.

«Δεν σχολιάζουμε τις τρέχουσες διαδικασίες και τις συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο, αυτές οι διαδικασίες υποτίθεται ότι είναι εμπιστευτικές», δήλωσε στο πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, προσθέτοντας ότι οι εργασίες που σχετίζονται με τη Λευκορωσία «ήταν σε εξέλιξη με στόχο την έγκριση όλων των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή