Επαφές Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη στη Χιλή

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 12:32
A- A A+

Σε ιδιαίτερα θερμό, αλλά και συγκινητικό κλίμα συνεχίστηκε η επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής κυρίας Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα στη Χιλή. Η κυρία Μπενάκη είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Χιλιανής Δημοκρατίας κυρία Michelle Bachelet και τον Υπουργό Εξωτερικών κύριο Foxley, με τη βουλευτή και πρώην Πρόεδρο της Βουλής κυρία Isabel Allende, αλλά και επαφές με τη σημαντική ομογενειακή κοινότητα του Σαντιάγο.

Η συνάντηση με την κυρία Bachelet επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Χιλής, η οποία έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και διατηρεί ιδιαίτερα καλές αναμνήσεις, ευχαρίστησε την κυρία Μπενάκη για την υποστήριξη της Ελλάδας τόσο στην ένταξη της Χιλής στον ΟΟΣΑ, όσο και στην υποψηφιότητά της για μία θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη στήριξη της Χιλής σε σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη συμμετοχή της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και οι δύο κυρίες διαπίστωσαν ταύτιση αρχών, αξιών και θέσεων σε διεθνή θέματα, καθώς και προοπτικές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Την κυρία Μπενάκη επισκέφθηκε η βουλευτής και κόρη του πρώην Προέδρου της Χιλής κυρία Isabel Allente, η οποία θυμήθηκε με συγκίνηση την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η προτεραιότητα που δίνουν και οι δύο χώρες στα κοινωνικά θέματα, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Ασφάλιση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στην Πρόεδρο της Βουλής οι μαθητές και οι καθηγητές του δημόσιου Χιλιανού σχολείου «Δημοκρατία της Ελλάδας», ενός από τα 14 σχολεία που έχουν Ελληνικά ονόματα και προωθούν τον πολιτισμό μας. Οι μαθητές έψαλλαν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ η κυρία Μπενάκη τους χαρακτήρισε «κομμάτι της Ελλάδας» και τους ευχήθηκε κάθε πρόοδο και επιτυχία.

Η Πρόεδρος επισκέφθηκε ακόμη το Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χιλής, όπου εκτός της διδασκαλίας Ελληνικών σε φοιτητές, γίνεται σημαντικότατη προσπάθεια διάδοσης του Πολιτισμού μας μέσω εκδόσεων και εκδηλώσεων. «Η επίσκεψή σας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου, κύριος Miguel Castillo Didier, ενώ η κυρία Μπενάκη μίλησε για «ανεκτίμητη προσφορά», καθώς στο κέντρο γίνεται επιστημονική έρευνα για τον Ελληνισμό, έρευνα που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους και τους φέρνει σε επαφή όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά και με το παρόν της Ελλάδας.

Οι επαφές της Προέδρου της Βουλής με την Ομογένεια της Χιλής ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψή της στην Ελληνική Κοινότητα Σαντιάγο, όπου παρουσιάσθηκε η ιστορία και οι δραστηριότητες της Κοινότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή