Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ιρανός πρόεδρος

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007 12:55
A- A A+

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, κατά την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη χώρα μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, κυρίως λόγω εδαφικών διαφορών.

Σύμφωνα με πηγές της ιρανικής προεδρίας, ο Αχμαντινεζάντ θα επισκεφθεί το σουλτανάτο του Ομάν και τα ΗΑΕ την Κυριακή και τη Δευτέρα. Η εφημερίδα Αλ Σαμπίμπαχ γράφει ότι ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται στο Μάσκατ το Σάββατο για διήμερη επίσκεψη.

Η επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου των ΗΑΕ σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Στόχος του ταξιδιού του προέδρου Αχμαντινεζάντ στο Ομάν είναι η σύσφιξη των καλών σχέσεων που διατηρούν Τεχεράνη και Μάσκατ.

Ωστόσο οι σχέσεις με τις μοναρχίες του Κόλπου ήταν για καιρό τεταμένες κυρίως λόγω της υποστήριξής τους στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν, όταν αυτός κήρυξε πόλεμο κατά του Ιράν το 1980.

Σε αυτό προστίθενται οι φόβοι ότι οι μοναρχίες αυτές συνεχίζουν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του παραδοσιακού αμερικανού συμμάχου τους και του Ιράν.

Η Τεχεράνη καταδικάζει από την πλευρά της τις προνομιούχες σχέσεις που διατηρούν ορισμένα κράτη της αραβικής χερσονήσου με τις ΗΠΑ κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή