Λευκορωσία: Ακτιβιστής επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο δικαστήριο

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 09:07
UPD:09:12
via REUTERS/RFE/RL
A- A A+

Ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας προσπάθησε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής του διαδικασίας, αφού ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές τον πίεσαν να παραδεχτεί ενοχή διαφορετικά θα προχωρούσαν σε σύλληψη της οικογένειας και των φίλων του.

Πλάνα από βίντεο φαίνεται να δείχνουν ότι ο Στεπάν Λατίποφ κατέρρευσε αφού χρησιμοποίησε ως όπλο ένα αντικείμενο που έμοιαζε με στυλό. Μεταφέρθηκε στον νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες του BBC είναι σε ικανοποιητική κατάσταση.

Ο Λατίποφ κατηγορείται για τη σύνταξη αντιπολιτευόμενων μηνυμάτων στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και επίσης για αντίσταση στην αστυνομία κατά τη σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Η ανεξάρτηση εφημερίδα της Λευκορωσίας, Nasha Niva, ανέφερε ότι ο Λατίποφ είχε μαχαιρωθεί στο λαιμό με ένα στυλό που πήρε από μια στοίβα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος για μια ακρόαση. Κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2020 για απάτη και άλλες κατηγορίες που θεωρεί πως έχουν πολιτικά κίνητρα.

Η απόπειρα αυτοκτονίας την Τρίτη αποτελεί την τελευταία απόδειξη της εξαιρετικής πίεσης που ασκείται στους ακτιβιστές κατά τη διάρκεια της πολυετούς καταστολής του Αλεξάντρ Λουκασένκο εναντίον της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, σχολιάζει ο Guardian προσθέτοντας πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες στη φυλακή και ένας έφηβος ο οποίος βρισκόταν υπό έρευνα για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες πέθανε αφού έπεσε από ένα κτίριο 16 ορόφων.

Προτού αυτοτραυματιστεί, ο Λατίποφ ανέβηκε σε ένα παγκάκι και ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές είχαν πει: «αν δεν δηλώσεις ένοχος, θα ανοίξουν ποινικές υποθέσεις εναντίον της οικογένειας και των γειτόνων σου». Άλλες αναφορές ανέφεραν ότι η αστυνομία απείλησε την οικογένειά του με βία.

Ο Λατίποφ ισχυρίστηκε επίσης ότι κρατήθηκε για σχεδόν δύο μήνες σε κελί φυλακής όπου οι τρόφιμοι υφίστανται βία και βασανιστήρια.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρατικής τρομοκρατίας, καταστολής, βασανιστηρίων στη Λευκορωσία», ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσικανούσκαγια. «Πρέπει να το σταματήσουμε αμέσως!», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή