Η Μιανμάρ βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης της χώρας, καθώς κοινότητες πολιτών παίρνουν όλο και περισσότερο εξοπλίζονται με όπλα για να προστατευθούν από τη στρατιωτική βία.
Η σύγκρουση μαίνεται εδώ και δεκαετίες στα σύνορα της Μυανμάρ, όπου ένοπλες ομάδες πολεμούν με τον στρατό διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία.
Από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, ωστόσο, έχουν εμφανιστεί δεκάδες νέες λαϊκές δυνάμεις έτοιμες να αντιταχθούν στη χούντα, συμμετέχοντας σε μάχες που σημειώθηκαν σε περιοχές της χώρας που προηγουμένως ήταν ειρηνικές.
«Ο λαός της Μιανμάρ έμεινε χωρίς άλλη επιλογή. Απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή », δήλωσε ο Δρ Σάσα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ (NUG), η οποία ιδρύθηκε από πολιτικούς που υπερασπίζονται το δημοκρατικό πολίτευμα.
Η συνεχής απειλή των στρατιωτικών επιδρομών, των συλλήψεων, των βασανιστηρίων και των δολοφονιών ώθησε αυτές τις κοινότητες να πάρουν όπλα, εξήγησε προειδοποιώντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.
«Η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Ακόμα κι αν είναι ένας άντρας σε ένα χωριό, δεν θα υποκύψουν μπροστά σε αυτούς τους δολοφόνους. Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται προ των πυλών για εμφύλιο πόλεμο », προειδοποίησε ο Σάσα.
Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην ανατολική πολιτεία Καγιά καθώς στην περιοχή σημειώθηκαν έντονες μάχες μεταξύ του στρατού, της νεοσύστατης πολιτοφυλακής της σινο-θιβετιανής εθνικής ομάδας της περιοχής (Karenni Nationalities Defence Force) και της εδραιωμένης εθνοτικής ένοπλης ομάδας της περιοχής (Karenni Army).
Τη Δευτέρα το απόγευμα, ο στρατός χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να βομβαρδίσει και να πυροβολήσει πολίτες μαχητές, σύμφωνα με την πολιτοφυλακή. «Επιτεθήκαμε με ελαφριά όπλα, αλλά απάντησαν με όπλα πυροβολικού», δήλωσε ένα μέλος της πολιτοφυλακής στο ανεξάρτητο μέσο Myanmar Now.
Τουλάχιστον 58 αμυντικές δυνάμεις έχουν σχηματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων οι 12 είναι ενεργές, σύμφωνα με το Armed Conflict Location and Event Data Project (Acled), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τις συγκρούσεις.
Αυτές οι ομάδες σχηματίζονται σε τοπικό επίπεδο και δεν συνδέονται απαραίτητα επίσημα με την κυβέρνηση ενότητας.
Στην πόλη Μιντάττης πολιτείας Τσιν, μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, εθελοντές οπλισμένοι με λίγο περισσότερο από τα παραδοσιακά κυνηγετικά όπλα ξεσηκώθηκαν εναντίον του στρατού τον Μάιο. Αλλού, οι νέοι κάτοικοι της πόλης έχουν φύγει στη ζούγκλα για να μάθουν πώς να φτιάχνουν εκρηκτικά.
Διάσημες προσωπικότητες είναι μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στα μαθήματα του ένοπλου αγώνα, όπως η πρώην βασίλισσα ομορφιάς που εκπροσώπησε τη Μιανμάρ στο διαγωνισμό Miss Grand International, Htar Htet Htet, και ο Han Htoo Lwin, γνωστός ως Kyar Pauk, ο βασικός τραγουδιστής του πανκ ροκ συγκροτήματος Big Bag.
Στη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, Γιανγκόν, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν στοχοποιηθεί σε ένα κύμα επιθέσεων με πυροβολισμούς και εκρήξεις κατά την τελευταία εβδομάδα.
Ένα γαμήλιο πάρτι αποτέλεσε επίσης στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή υπήρχε υποψία ότι ο γαμπρός ήταν πληροφοριοδότης του στρατού. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και η νύφη, μετά από έκρηξη βόμβας που πήγε στο χώρο σε πακέτο δώρου. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις.
Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, μερικά από τα οποία έχουν καταληφθεί από τον στρατό, έχουν βομβαρδιστεί ή πυρποληθεί από άγνωστους δράστε. Η χούντα διέταξε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους για να επιστρέψουν στο σχολείο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα δεν το έχει πράξει. Περισσότεροι από τους μισούς δασκάλους που εργάζονται σε κρατικά σχολεία απεργούν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Τέτοιες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης ατόμων που είναι ύποπτα για συμπαιγνία με το στρατό, είναι μια ανησυχητική τάση, δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της Myanmar για την Crisis Group, Ρίτσαρντ Χόρσεϊ. «Θα είναι δύσκολο να περιοριστεί όταν αυτό το είδος βίας γίνει ο κανόνας. Είναι δύσκολο να κλείσεις ξανά αυτές τις δυναμικές αργότερα», εκτίμησε.
Η παράλληλη κυβέρνηση, η οποία οραματίζεται ένα νέο ομοσπονδιακό στρατό, προέτρεψε τις ομάδες κατά του πραξικοπήματος να ακολουθήσουν ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και να μην στοχεύουν σχολεία ή νοσοκομεία. Το Σάββατο μάλιστα κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει την πρώτη ομάδα στρατιωτικών δυνάμεων άμυνας που μόλις έχουν τελειώσει την προπόνηση.
Ορισμένες εθνοτικές ένοπλες ομάδες έχουν προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις κατά του πραξικοπήματος, αν και άλλες θεωρούνται αμφίσημες. Κάποιες ομάδες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το πραξικόπημα για τα δικά τους εδαφικά κέρδη, περιπλέκοντας περαιτέρω την κρίση.
Οι δυνάμεις άμυνας κατά του πραξικοπήματος αντιμετωπίζουν έναν κακόβουλο στρατό που έχει περίπου 400.000 ένοπλους, καθιστώντας τον το δεύτερο μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ασία μετά το Βιετνάμ.
Ο στρατός της Μιανμάρ εξοπλίζεται κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενος τη γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση καθώς και τα προσοδοφόρα επιχειρηματικά δίκτυά του, τα οποία οι αγωνιστές προσπαθούν να αποδυναμώσουν ασκώντας πίεση στις διεθνείς εταιρείες.
Ο Σάσα καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την παράλληλη κυβέρνηση ως τους επίσημους ηγέτες της Μιανμάρ. Κάτι τέτοιο, είπε, θα βοηθούσε την NUG να απαιτήσει από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Total και η Chevron, να πραγματοποιούν δοσοληψίες με δημοκρατικούς αξιωματούχους και όχι με στρατηγούς.
«Είναι προσβολή για μας ότι το αέριο που προέρχεται από τη γη της Μιανμάρ χρησιμοποιείται από αυτούς τους στρατιωτικούς και πληρώνεται από την εταιρεία Total ή [άλλες] δυτικές εταιρείες, για να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία και την Κίνα για να σκοτώσει τους ανθρώπους της Μιανμάρ », είπε.
Εννέα γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν την αποδυνάμωση ενός σχεδίου ψηφίσματος του ΟΗΕ για την άρση της έκκλησης για εμπάργκο όπλων.
Ο Σάσα κάλεσε τις ομοϊδεάτες χώρες να προωθήσουν το μέτρο και να επιβάλουν αυστηρότερες, στοχευμένες κυρώσεις. Όσο περισσότερο καθυστερεί η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, «τόσο πιο αιματηρό θα γίνει, τόσο πιο κοντά θα φτάσουμε στον εμφύλιο πόλεμο και τη γενοκτονία».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian