Χαμηλές «πτήσεις» και τι δεν θέλουμε να λέμε...

Σάββατο, 29 Μαΐου 2021 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Χαμηλά κινούνται ακόμη οι κρατήσεις και αυτές κατά κανόνα είναι χωρίς προκαταβολές, ενώ δεν λείπουν και οι ακυρώσεις τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Θάσο, δύο από τους πλέον δημοφιλείς θερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει ότι παρά το άνοιγμα των Ευζώνων, που ήταν βασική προϋπόθεση για την ομαλή ροή του οδικού τουρισμού, ο δρόμος της φετινής τουριστικής σεζόν για τη Βόρεια Ελλάδα σίγουρα δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και είναι ορατός και φέτος ο κίνδυνος του τουρισμού δύο ταχυτήτων μεταξύ νησιών και ηπειρωτικών προορισμών. Σύμφωνα με τις Ενώσεις Ξενοδόχων των δύο περιοχών:

- Οι κρατήσεις στη μεν Χαλκιδική είναι περίπου στο 10%, το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν κάποιες κρατήσεις από Βαλκάνιους, κυρίως Σέρβους, για τις οποίες δόθηκαν προκαταβολές και οι υπόλοιπες είναι στον αέρα, ήτοι χωρίς προκαταβολές. 

- Υπάρχουν κρατήσεις, αλλά δεν υπάρχουν προκαταβολές στη Θάσο, ενώ υπάρχουν και ανησυχητικές ακυρώσεις.

Εν όψει, δε, της αναμενόμενης αύξησης τουριστικών ροών μετά τις 20 Ιουνίου, οι ξενοδόχοι όλων των θερινών προορισμών της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδικής, Πιερίας, Θάσου, Καβάλας) ζητούν εύλογα καλύτερη διαχείριση στα χερσαία σύνορα, ήτοι βελτίωση του εξοπλισμού και φυσικά αύξηση των υπαλλήλων στα τελωνεία. Και φυσικά σε ΟΛΑ τα χερσαία τελωνεία κατά μήκος των βορείων συνόρων.

Οι ειδήσεις, όπως η χθεσινή, για την απόφαση των Σκοπίων να αφήνουν να περνούν οι Σέρβοι που κατευθύνονται στην Ελλάδα από τα διόδιά τους χωρίς να πληρώνουν, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια σε εμβόλια που τους παρείχε πριν από λίγο καιρό το Βελιγράδι, σαφώς και είναι θετικές. Οι Σέρβοι αποτελούν σταθερούς φίλους των βορειοελλαδικών παραλιών, αλλά αριθμητικά ασφαλώς δεν αρκούν για να μιλήσει κανείς για μια καλή σεζόν, ακόμη και αν ευοδωθεί στον μέγιστο βαθμό η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μας για την αμφίπλευρη εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Στον δημόσιο διάλογο, εξάλλου, ουδείς φαίνεται να θέλει να πει ξεκάθαρα, επειδή προφανώς δεν συμφέρει την προς τα έξω εικόνα μας, ότι εάν δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις εμβολιασμού από πλευράς των ίδιων των πολιτών δύσκολα θα επιτευχθεί μαζική ροή επισκεπτών, καθώς τα πράσινα πιστοποιητικά αφορούν μόνο τους εκατέρωθεν επισκέπτες...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή