ΣΤΟΧΟ τη μείωση του κόστους κατά 500 εκατ. δολ. ετησίως, από τον συνδυασμό τους ύψους 17,2 δισ. δολ. έθεσαν η
Thomson Corp. και Reuters Group Plc. Οι επενδυτές λένε ότι η συνδυασμένη εταιρεία μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα.
Χθες η Thomson συμφώνησε να εξαγοράσει τη Reuters, με έδρα το Λονδίνο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία οικονομικών πληροφοριών στον κόσμο με 60.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 196 χώρες του κόσμου. Η Thomson μπο9ρεί να μειώσει θέσεις εργασίας στο τμήμα πωλήσεων και στη διοίκηση και να πουλήσει το real estate, δήλωσε σε συνέντευξή του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Richard Harrington. Περιορίζοντας τις αλληλεπικαλύψεις των τμημάτων που συντάσσουν τις εκτιμήσεις των κερδών και την τιμή των μετοχών, θα μειώσουν επίσης τις δαπάνες.
Η οικονομία κατά 500 εκατ. ετησίως σε τρία χρόνια της ολοκλήρωσης της ένωσης θα είναι ίση με το 8,5% του κόστους των εταιρειών, σύμφωνα με τον Simon Baker, αναλυτή της Credit Suisse στο Λονδίνο.
Η Thomson-Reuters, όπως θα λέγεται η νέα εταιρεία θα πρέπει να μειώσει έως 5.100 θέσεις εργασίας εάν μειώσει το 8,5% του εργατικού της δυναμικού, ανέφερε ο Baker.
Aπό την άλλη, ο Harrington, 60 ετών, είπε ότι είναι αισιόδοξος για την εξοικονόμηση κεφαλαίων μέσω λιγότερων απολύσεων.
Χθες σε έγγραφο προς τους υπαλλήλους ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Reuters, Tom Gloser, 47 ετών, που θα καταστεί CEO της Thomson-Reuters περιόρισε την προοπτική των παολύσεων.
Η Τhomson, κάτοχος της βάσης δεδομένων Westlaw και του δικτύου διαπραγμάτευσης ομολόγων TradeWeb, προσέφερε 691 πένες σε μετρητά και μετοχές για κάθε μία μετοχή της Reuters της κυρίαρχης υπηρεσίας στη διαπραγμάτευση νομισμάτων. Οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας αναρριχήθηκαν κατά 20,5 πένες, φθάνοντας στις 626 πένες η μία, 9,4% χαμηλότερα της προσφοράς εξαγοράς, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ενδέχεται να μην επιτρέψουν την εμπορική συναλλαγή.
Οι μετοχές της Thomson υποχώρησαν 1 σεντ, φθάνοντας στα 46,35 δολ. Καναδά η μία στο Τορόντο. Η εταιρεία εδρεύει στο Τορόντο και μεγάλο μέρος του εργατικού της δυναμικού βρίσκεται στα κεντρικά της γραφεία στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ των ΗΠΑ.
Οι μέτοχοι της Reuters θα λάβουν 352,5 πένες σε μετρητά και 0,16 μετοχή της Thomson για κάθε μία μετοχή που κατέχουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Η εξαγορά απέσπασε την έγκριση από το Reuters Founders Share Co., ένα συμβούλιο, με ειδικά δικαιώματα ψήφου, για την προστασία της υπηρεσίας πληροφόρησης ηλικίας 156 ετών, την ανεξαρτησία της και την αξιοπιστία της.
Ο συνδυασμός με τη Reuters θα αυξήσει το μερίδιο στην αγορά οικονομικών στοιχείων της Thomson στο 34% από το 11%, έναντι μεριδίου 33% που έχει το Bloomberg, σύμφωνα με τα στοιεία της Inside Market Data το 2006.
Ο πρόεδρος της Thomson, David Thomson, ο 49χρονος εγγονός του ιδρυτή Roy Thomson θα γίνει πρόεδρος της Thomson-Reuters. Οι μετοχές της νέας εταιρείας θα εισαχθούν στον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Οι ενώσεις των εργαζομένων στο Reuters έχουν πει ότι ανησυχούν για τις δυνητικές απώλειες θέσεων εργασίας. Οι ενώσεις, που εκπροσωπούν 2.400 εργαζομένους στο δημοσιογραφικό σκέλος, ζήτησαν από το συμβούλιο Founders Share να ελέγξει στενά την εξαγορά. Το εν λόγω συμβούλιο δημιουργήθηκε το 1984, όταν η Reuters διέθεσε για πρώτη φορά μετοχές της στο ευρύ κοινό.