Βερολίνο: «Ανηλεής» η συμπεριφορά του καθεστώτος Λουκασένκο κατά αντιφρονούντων και δημοσιογράφων

Αλληλεγγύη Σαρλ Μισέλ στον πατέρα του Ρομάν Προτάσεβιτς      
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 17:40
UPD:17:50
EPA/STRINGER
A- A A+

Το αίτημα για άμεση απελευθέρωση του λευκορώσου αντιφρονούντος δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου έκανε λόγο για «ανηλεή και μόνιμη» συμπεριφορά του καθεστώτος εναντίον αντιφρονούντων, αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων.

«Οι εξηγήσεις περί απειλής για βόμβα στο αεροσκάφος από τη Χαμάς έχουν ελάχιστη αξιοπιστία και αυτή χάνεται από το γεγονός ότι οι λευκορωσικές αρχές εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να εξαφανίσουν έναν ανεπιθύμητο δημοσιογράφο και την σύντροφό του», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου και πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα: η ανηλεής και μόνιμη συμπεριφορά του λευκορωσικού καθεστώτος εναντίον αντιπολιτευόμενων, εναντίον ακτιβιστών, εναντίον ανθρώπων που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, εναντίον δημοσιογράφων. Αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα στο προσκήνιο. Και για αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε χθες τις γνωστές αποφάσεις και η Καγκελάριος μίλησε για άνευ προηγουμένου συμπεριφορά».

Εκκληση Σαρλ Μισέλ στο Μινσκ να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι

Επικοινωνία με τον πατέρα του Ρομάν Προτάσεβιτς, Ντμίτρι, είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Μόλις κάλεσα τον Nτμίτρι Προτασέβιτς για να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ με στην οικογένεια Προτασέβιτς και τη βαθιά μου συμπάθεια ως πατέρας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ στις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον γιο του Ρομάν, τη Σοφία Σαπέγκα καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους».

Ο πατέρας του αντιφρονούντα δημοσιογράφου δήλωσε ότι πιστεύει πως ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε βίντεο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο διαδίκτυο στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη. Ο 26χρονος Προτάσεβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή