Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007 08:26
A- A A+

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την έξοδο από την επιτήρηση, η υπόθεση των ομολόγων και οι νουθεσίες των βαρόνων της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Καραμανλή, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ΤΣΠΕΑΘ όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κερδίζει και 2.686.000 ευρώ. Η λάσπη για τα ομόλογα πνίγει τώρα το ΠΑΣΟΚ.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.269 νέες προσλήψεις. Η κατανομή των θέσεων ανά φορέα και ειδικότητα.

* Η ΑΥΓΗ: Ασφαλιστικό και λιτότητα η ουρά της επιτήρησης. Κυβερνητικές θριαμβολογίες για να κρυφτεί η αντιλαϊκή πολιτική.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλείδωσαν οι εκλογές για 23 Σεπτεμβρίου. Οι πρωτοβουλίες Καραμανλή στο κρίσιμο διάστημα.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Η αρπαγή των Ταμείων: Διεθνοποιείται η έρευνα για τα ομόλογα.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 5 μεγάλοι στόχοι για την Ελλάδα. Η άρση της επιτήρησης λύνει τα χέρια της κυβέρνησης.

* ΕΘΝΟΣ: Επιτήρηση Καραμανλή από τους βαρόνους. Κεφαλογιάννης -Βαρβιτσιώτης πήραν τη σκυτάλη από τον Κ. Μητσοτάκη.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα γιορτάζουν τα λαμόγια του Τόπου γιατί είναι... Της Αναλήψεως των ευρώ από τα Ταμεία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στίγμα εκλογών από Καραμανλή. Με αφορμή την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ¶ρση βαρών για τους αδύναμους. Μήνυμα Καραμανλή για το τέλος της επιτήρησης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η τσέπη μας υπό επιτήρηση. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά ο πολίτης γνωρίζει...

* ΕΣΤΙΑ: Ανεπίτρεπτες επιπολαιότητες τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κ. Καραμανλής: Εμμένουμε στις μεταρρυθμίσεις έως και το 2010. ¶ρση της επιτήρησης εισηγήθηκε το Κολέγιο των Επιτρόπων ΕΕ.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Καραμανλής για την επιτήρηση: "Πετύχαμε τους στόχους μας". Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις.

* ΤΑ ΝΕΑ: Κάλπη-κο σόου με την επιτήρηση. Διάγγελμα Καραμανλή, ξόρκι στα ομόλογα.

* Η ΝΙΚΗ: Πούλησαν το ασφαλιστικό. Μυστικές συμφωνίες με τις Βρυξέλλες για έξοδο από την επιτήρηση.

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Το φάντασμα του Κατσίκη και το μακρύ χέρι της Ντόρας. Στην Αυστραλία με τα γκάλοπ παραμάσχαλα ο Καραμανλής αποφασίζει για πρόωρες.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα αποθεματικά και την Ασφάλιση. Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα.

* ΧΩΡΑ: Καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη η άρση της επιτήρησης. Καραμανλής: Δικαιώθηκε η πολιτική μας.

* City Press: Πανελλαδικές εξετάσεις: "Μάχη" για μία θέση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

* Metro: "Έκλεισε το μάτι" για παροχές. Για δικαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός.

* Metropolis: Ο τελικός, οι οπαδοί και το... άρωμα Ολυμπιάδας. Μέτρα ασφαλείας παρόμοια με αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων για τον τελικό του Champions League.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στο σφυρί" οικοδομικές άδειες. Πωλούνται από εργολάβους στη Θεσσαλονίκη.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: "Δεν... βγάζει την τετραετία ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος". Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης μιλάει αποκλειστικά στην "Ε".

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκτός επιτήρησης η ελληνική οικονομία. Μετά την υποχώρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανέλαβε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας με αυτοκρατορική τελετουργία.

Διάγγελμα πρωθυπουργού

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφώσει η υπόθεση των ομολόγων και να βελτιώσει την εικόνα στα γκάλοπ επιχείρησε χθες ο Πρωθυπουργός με τηλεοπτικό διάγγελμα για την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση".

Σύμφωνα με τη metro "την πρόθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της, με την ανάληψη μέτρων που θα στηρίξουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, άφησε να διαφανεί χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του αναφορικά με την έξοδο της χώρας μας από την επιτήρηση".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ένα ακόμα βήμα απομένει για την οριστική έξοδο από το καθεστώς της επιτήρησης, αφού χθες -ως αναμενόταν - το Κολέγιο των Επιτρόπων εισηγήθηκε στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομίας τον τερματισμό της διαδικασίας του υπερβολικού Ελλείμματος που είχε κινηθεί κατά της χώρας μας τον Μάιο του 2004".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "η άρση της επιτήρησης με το ξερίζωμα του αγκαθιού του δημόσιου ελλείμματος δημιουργεί νέες προοπτικές, σταδιακά, για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί προκειμένου να καλυφθούν οι "μαύρες τρύπες" που δημιούργησαν στις δομές της οικονομίας οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "την επιμονή της κυβέρνησής του στις μεταρρυθμίσεις και την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική έως το 2010, υπογράμμισε χθες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία της απόφασης του Κολεγίου των Επιτρόπών της Ε.Ε. να προτείνουν επισήμως την άρση της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς επιτήρησης. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την εξέλιξη καθοριστική και τόνισε ότι "με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία -μα καμία- αμφισβήτησης, η Ε.Ε. επιβεβαιώνει τόσο την ορθότητα, όσο και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, που συναποφασίσαμε πριν από τρεισήμισι χρόνια και έκτοτε απαρέγκλιτα, αποφασιστικά, υπεύθυνα ακολουθούμε".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "οι άγγελοι της καλής είδησης, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ταυτόχρονα και προάγγελοι κακών για την τσέπη των Ελλήνων εργαζομένων μέχρι το 2010. Στο μήνυμά του για την έξοδο ο κ. Κ. Καραμανλής μίλησε για σημαντική επιτυχία, τόνισε ότι "δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου" και προανήγγειλε λιτότητα ως το 2010".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες θα είναι οι πρώτοι κερδισμένοι από την άρση της επιτήρησης που ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως νέο στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την πολική ατζέντα των επερχόμενων εθνικών εκλογών όποτε αυτές διενεργηθούν χάραξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό με την ευκαιρία της εξόδου της Οικονομίας από την ευρωπαϊκή επιτήρηση".

Κατά το ΛΟΓΟ "η Ελλάδα εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος γιατί το δικαιούται. Γιατί πέτυχε τους στόχους της. Γιατί έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Με τρόπο που εγγυάται ότι αυτό που πετύχαμε θα έχει διάρκεια": με τα λόγια αυτά υποδέχτηκε χθες ο Κώστας Καραμανλής την απόφαση για άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η απορύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης την επομένη των εθνικών εκλογών και η παράταση της πολιτικής της λιτότητας έως το 2010 θα είναι τα αντίτιμα που θα κληθεί να επωμιστεί ο λαός για την έξοδο της οικονομίας από το καθεστώς της επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως άφησε να εννοηθεί στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "με διάγγελμα του πρωθυπουργού την ώρα των βραδινών τηλεοπτικών δελτίων "εόρτασε" η κυβέρνηση την αναμενόμενη απόφαση της Κομισιόν για την άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση κρύβει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της, με τη λιτότητα και την ανακίνηση ασφαλιστικού αμέσως μετά τις εκλογές".

Βαρόνοι

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "το ξέσπασμα οργής των ιστορικών στελεχών της ΝΔ προκάλεσε η γκάφα υπουργών να θέσουν σε "καθαρό" προεκλογικό χρόνο θέμα εκλογικού νόμου, αλλά και η σειρά λαθών και παραλείψεων συνολικά της κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα. Οι κκ Κ. Μητσοτάκης, Γ. Κεφαλογιάννης και Γ. Βαρβιτσιώτης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές απηύθυναν αυστηρές συστάσεις στον πρωθυπουργό, ενώ ήταν ιδιαίτερα αιχμηροί κατά μελών της κυβέρνησης".

Ομόλογα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "καταρρίπτονται ο ένας μετά τον άλλο "μύθοι" γύρω από τα ομόλογα, καθώς ήδη σε δύο από τα ταμεία που δέχονται επικρίσεις (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΞΥ), επειδή επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα, έχουν γίνει προτάσεις από τράπεζες για την αγορά των τίτλων αυτών με επικερδείς όρους για τα εν λόγω ταμεία και τα αποθεματικά τους".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "από τη βρετανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (FSA) διερευνάται το σκάνδαλο των ομολόγων, ενώ κάτω από την πίεση η Proton Bank πρότεινε την επαναγορά του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ στο ΤΣΠΕΑΘ και η Marfin Bank πήρε πίσω δομημένα ομόλογα από το ΤΑΞΥ. Η βρετανική Αρχή ενημέρωσε την ΑΔΕΔΥ ότι ξεκίνησε έρευνα για τις υπερ-προμήθειες στο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ και τις ευθύνες της North Asset".

Πανελλαδικές εξετάσεις

Η City Press γράφει ότι "αρχίζει το Σάββατο, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, η δοκιμασία των εξετάσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 2 Ιουνίου. Περισσότεροι από 93.000 μαθητές θα διεκδικήσουν τις 67.102 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ορατός ο κίνδυνος μη πληρότητας στα ΤΕΙ της περιφέρειας, λόγω της "βάσης του 10".

Εκλογικός νόμος

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "θεωρούμε τουλάχιστον αφελείς τις προτάσεις που εξεστόμισαν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και η αφέλεια έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι δεν λέγουν ποιός είναι ο εκλογικός νόμος που θέλουν και βεβαίως κατά πόσον υπάρχει εκλογικό σύστημα το οποίο εγγυάται ότι το πρώτο κόμμα θα εξασφαλίζη άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε κάθε περίπτωση".

Ανάληψη

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "μεγάλη γιορτή για την Χριστιανοσύνη σήμερα. Σαράντα μέρες μετά την Ανάστασή Του ανελήφθη στους ουρανούς. Αλλά η ανάληψη δεν είναι μόνο, μέρα γιορτινή για τους Χριστιανούς, αλλά και μέρα τιμητική των λαμογίων του Τόπου. Αν και τα δεύτερα φροντίζουν όταν βρουν ευκαιρία να τιμήσουν την ανάληψη όχι του Χριστού αλλά την ανάληψη των Ευρώ από τα Κρατικά Ταμεία και το κάνουν με περισσή θρησκευτική ευλάβεια. Οι Έλληνες δεν εκπλήσσονται πλέον όταν ακούν ότι ξέσπασε οικονομικό σκάνδαλο στον Τόπο. Δυστυχώς τα λαμόγια δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Κατά πλειοψηφία, συντριπτική, κινούνται εντός των κομμάτων εξουσίας διότι από εκεί έχουν πρόσβαση στον Κρατικό κουρβανά".

Εκλογές

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών άρχισε... καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Α", "κλείδωσε" η 23η Σεπτεμβρίου ως η μέρα που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες. Η επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Αυστραλία στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου".

Champions League

Η Metropolis επισημαίνει ότι "μέτρα ασφαλείας παρόμοια με αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων για τον τελικό του Champions League. 14.000 φανατικοί της Μίλαν και 20.000 της Λίβερπουλ θα φτάσουν στην Αθήνα. Ρεκόρ πτήσεων αναμένεται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, τόνισε ότι το κόστος των μέτρων - για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων - βαραίνει εργοδοσία και κράτος και πρόβαλε 6 βασικές διεκδικήσεις".

Κ. Καραμανλής

Το ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "ανήσυχες νύχτες περνάει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Καραμανλής και το χειρότερο είναι ότι τα... όνειρα που τον βασανίζουν δεν φαίνεται ότι θα τον εγκαταλείψουν ούτε και όταν βρεθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στα καγκουρό της Αυστραλίας. Από τη μια ο εφιάλτης της Ντόρας και από την άλλη το φάντασμα του Κατσίκη, δεν λένε να τον αφήσουν ήσυχο και ας μουρμουρίζουν οι άσπονδοι εχθροί του για τη μακαριότητα που τον διακρίνει - και την οποία του την καταλογίζουν και ως ελάττωμα".

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι πρόκειται να γίνουν 9.269 νέες προσλήψεις μονίμων και εποχικών. Ειδικότερα: 2.057 στη ΔΕΗ, 1.091 στο ΥΕΘΑ, 617 στα ΕΛΤΑ, 153 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 150 στον ΟΠΑΔ, 112 στις Σχολές Αστυφυλάκων, 86 στο υπουργείο Τουρισμού, 79 στον ΟΚΑΝΑ και 76 στο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή