Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην κρίση της COVID-19. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος συντόνισε και την εκστρατεία για το Brexit και την προεκλογική εκστρατεία και νίκη του κ. Τζόνσον το 2019, εμφανίστηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, δίνοντας στοιχεία στους βουλευτές για τα «μαθήματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία».
Ο Κάμινγκς, ο οποίος εγκατέλειψε την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε ότι το βρετανικό υπουργείο υγείας ήταν «καταστροφή », ότι οι δυτικές κυβερνήσεις απέτυχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ότι το βρετανικό κράτος δεν ήταν προετοιμασμένο για την πανδημία.
«Όταν λαός μας χρειαζόταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε. «Νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο δυτικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, απέτυχε εντελώς να δει τον καπνό μέχρι να χτυπήσει ο συναγερμός τον Ιανουάριο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό.»
Χαρακτήρισε το βρετανικό κράτος ως ένα «ξεπερασμένο σύστημα που λειτουργεί από ανίκανους ερασιτέχνες που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε καινοτομία που θα τους φέρει πιο κοντά στον σύγχρονο κόσμο».
«Θα έπρεπε να είχε απολυθεί ο Χάνκοκ»
«Νομίζω ότι ο υπουργός Υγείας, έπρεπε να απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του ότι είπε ψέματα σε όλους σε πολλές περιπτώσεις μετά από συναντήσεις στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια», δήλωσε ο Κάμινγκς στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Καθώς του ζητήθηκε να φέρει ένα παράδειγμα, είπε ότι ο κ. Χάνκοκ είχε πει ότι όλοι οι ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία που χρειάζονταν κατά την πρώτη έξαρση του ιού. Ο κ. Κάμινγκς τόνισε ότι αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τις ενημερώσεις από τους εμπειρογνώμονες υγείας της κυβέρνησης, οι οποίοι είπαν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν είχαν λάβει την απαραίτητη θεραπεία.
Με σχεδόν 128.000 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πέμπτο χειρότερο επίσημο αριθμό θυμάτων από την COVID στον κόσμο, με τον Μπόρις Τζόνσον να αξιολογεί με καθυστέρηση τη σημασία της απειλής από τον ιό στις αρχές του 2020 καθώς εξαπλώθηκε από την Κίνα προς τις ακτές της Βρετανίας.
«Η αλήθεια είναι ότι ανώτεροι υπουργοί, ανώτεροι αξιωματούχοι, ανώτεροι σύμβουλοι σαν εμένα, υπολείπονται καταστροφικά από τα πρότυπα που το κοινό έχει δικαίωμα να περιμένει από την κυβέρνησή του σε μια τέτοια κρίση», δήλωσε ο Κάμινγκς στους βουλευτές.
Βρετανοί αξιωματούχοι, είπε, απέτυχαν να μάθουν τα πρώτα μαθήματα COVID από την Ασία, ήταν αρνητικοί σε νέες ιδέες από νέους επιστήμονες, υπερβολικά μυστικοπαθείς, υπερβολικά γραφειοκρατικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν τους άσκησαν πραγματική κριτική.
Ερωτηθείς για την κριτική του πρώην συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε: «Πάντα καθοδηγούμαστε από τα δεδομένα και τις τελευταίες ενδείξεις που είχαμε».
Σε μια σειρά ερευνών, το Reuters ανέφερε πώς η βρετανική κυβέρνηση έκανε πολλά λάθη: καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ιχνηλατεί τις νέες μολύνσεις, όπως άργησε στη λήψη μέτρων και τη μεταφορά ασθενών σε ειδικά κέντρα φροντίδας.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βαλάνς, δήλωσε τον Μάρτιο του 2020 ότι 20.000 θάνατοι θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα, ένα χειρότερο σενάριο που εκπόνησαν κυβερνητικοί επιστημονικοί σύμβουλοι ανήγαγαν τον αριθμό σε 50.000. Ο απολογισμός ανέρχεται τώρα κοντά στα 128.000 θύματα.
Ο κ. Τζόνσον παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα, αλλά οι υπουργοί του λένε ότι εργάζονται με εντατικό ρυθμό στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας σε έναν αιώνα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός στηρίζεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας, το οποίο χαρακτηρίζει ως επιτυχία που θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει.
Η Βρετανία έχει το πέμπτο πρόγραμμα ταχύτερου εμβολιασμού στον κόσμο, πίσω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, το Μπαχρέιν και τη Χιλή.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters