Μία Γη 3-D θα δημιουργήσει η NASA για την μελέτη του κλίματος

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 18:30
NASA/JPL
A- A A+

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα ανακοίνωσε η NASA το οποίο θα έχει στόχο το αν και πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια κάνουν ολοένα και συχνότερα και με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση την εμφάνιση τους στον πλανήτη.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Earth System Observatory και θα βασίζεται σε ένα δίκτυο δορυφόρων. Ο προγραμματισμός κάνει λόγο για εκτόξευση τουλάχιστον πέντε δορυφόρων το 2029 οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη απεικόνιση της Γης. Θα γίνουν παρατηρήσεις σε φαινόμενα που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η μόλυνση του περιβάλλοντος σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Επίσης θα γίνουν παρατηρήσεις για το πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στην γεωργία και γενικότερα στις τροφές που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνονται μετρήσεις στους παγετώνες, παρατηρήσεις σε ηφαίστεια, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθιζήσεων καθώς και σεισμικές παρατηρήσεις. Επίσης θα γίνονται με βάση τις παρατηρήσεις και τα δεδομένα των δορυφόρων του προγράμματος προβλέψεις για ξηρασίες ώστε να σχεδιάζεται η καλύτερη δυνατή χρήση νερού σε αγροτικές καλλιέργειες.

«Τα τελευταία 30 έτη οι περισσότερες πληροφορίες που είχαμε στην διάθεση μας για την κλιματική αλλαγή βασίστηκαν σε δορυφόρους της NASA και σε έρευνες των επιστημόνων μας. Το νέο πρόγραμμα Earth System Observatory θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια παρέχοντας μια σειρά από δεδομένα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του κλιματικού συστήματος της Γης. Τα νέα αυτά δεδομένα θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε τις ανθρώπινες κοινότητες από φυσικές καταστροφές» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή