Οι ΗΠΑ ξεναφέρνουν στο τραπέζι την έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 07:06
UPD:07:07
REUTERS/CHINA DAILY
A- A A+

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν απεύθυνε νέα έκκληση για μια πληρέστερη έρευνα για την προέλευση του Covid-19, έπειτα  από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο η οποία ενίσχυσε τη θεωρία ότι ο ιός  ενδέχεται να διέρρευσε τυχαία από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, ο Άντι Σλάβιτ, δήλωσε την Τρίτη ότι η έρευνα που διεξήχθη νωρίτερα φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν είχε κάνει αρκετά ώστε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στους ανθρώπους.

Επικαλέστηκε την έκθεση που δημοσίευσε η Wall Street Journal, μελέτη η οποια ισχυρίστηκε ότι τρεις επιστήμονες στο  Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας,  αρρώστησαν ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ένα μήνα προτού καταγραφεί η πρώτη επίσημη υπόθεση στην Κίνα.

 «Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος και χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφανή διαδικασία από την Κίνα. Χρειαζόμαστε τον ΠΟΥ να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Δεν νιώθουμε ότι το έχουμε αυτό τώρα. Πρέπει να φτάσουμε στο κάτω μέρος αυτού, όποια κι αν είναι η απάντηση, και αυτό είναι κρίσιμη προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε ο Σλάβιτ.

Επιστήμονες που εργάζονται για την ΠΟΥ ανέφεραν τον Μάρτιο ότι ο ιός ήταν «εξαιρετικά απίθανο» να έχει διαρρεύσει από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και πολύ πιο πιθανό να εξαπλώθηκε στους ανθρώπους από τα ζώα.

Ορισμένοι επιστήμονες επέκριναν γρήγορα αυτήν την έκθεση, η οποία διευκολύνθηκε από την Κίνα, ενώ ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρέγιεσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, παραδέχτηκε ότι η έκθεση δεν ήταν αρκετά εκτεταμένη. Είπε επίσης ότι οι επιστήμονες του ΠΟΥ αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε «ανεπεξέργαστα δεδομένα» από την Κίνα, η οποία πάντως αρνήθηκε την υπόθεση για διαρροή από εργαστήριο.

Η Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, η οποία καθορίζει την πολιτική του ΠΟΥ, πραγματοποιεί την ετήσια συνεδρίασή της στη Γενεύη, στην οποία τα μέλη αναμένεται να συζητήσουν την επόμενη φάση της έρευνας του οργανισμού.

Οι ισχυρισμοί στην WSJ, εν τω μεταξύ, έχουν επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή στη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο. Η εφημερίδα ανέφερε ότι προηγούμενη έκθεση των ΗΠΑ η δεν έχει δημοσιοποιηθεί ισχυρίστηκε ότι οι τρεις ερευνητές στο εργαστήριο της Γουχάν είχαν αρρωστήσει το 2019 και ζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν είχε «κανένα μέσο» για να επαληθεύσει την έκθεση.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι , δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ασθένεια ήταν πιο πιθανό να εξαπλωθεί από ζώα σε ανθρώπους. «Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό ότι αυτό είναι ένα φυσικό συμβάν, όπως συνέβη με τον Sars-Cov-1, όπου πηγαίνει από μια δεξαμενή ζώων σε έναν άνθρωπο», εξήγησε.

 «Όμως, δεν γνωρίζουμε το 100% την απάντηση σε αυτό. . . [και] είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε και να κάνουμε μια έρευνα», πρόσθεσε, ωστόσο.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, απέρριψε την ακρίβεια της έκθεσης και είπε ότι κανένα προσωπικό στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν είχε μολυνθεί πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

«Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός για τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παίζουν τη λεγόμενη ‘’θεωρία διαρροής εργαστηρίου’’; Μήπως ενδιαφέρεται πραγματικά για την καταγωγή του ιού ή απλώς θέλει να αποσπάσει την προσοχή;», διερωτήθηκε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή