Το μνημόνιο συνεργασίας «Mediterranean Cleanup», που θα οδηγήσει σε καθαρότερες ελληνικές θάλασσες, υπέγραψε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή με τον επικεφαλής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΝΑΛΕΙΑ «Πρωταθλητή της Γης» του ΟΗΕ, Λευτέρη Αραπάκη, στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.
«Με το μνημόνιο συνεργασίας, ενώνουμε δυνάμεις, η Πολιτεία, το Εθελοντικό Κίνημα Αλιείας και βεβαίως όλοι οι αλιείς μας, με στόχο τον συστηματικό καθαρισμό των ελληνικών θαλασσών και ιδιαιτέρως των βεβαρημένων θαλάσσιων περιοχών από πλαστικά αλλά και από υπολείμματα ειδών αλίευσης, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης αυτών των απορριμμάτων, την ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων από τη συλλογή των απορριμμάτων και βεβαίως την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση τόσο στους αλιείς όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας» δήλωσε η κ. Αραμπατζή.
Η αρμόδια υφυπουργός σημείωσε επίσης, ότι «είναι επίσης σημαντικό ότι καταγράφουμε με τους συνεργαζόμενους εταίρους μας ψηφιακά τα απορρίμματα τα οποία βρίσκονται στις ελληνικής θάλασσες ούτως ώστε να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση των πολιτικών μας».
Από τη μεριά του ο κ. Αραπάκης σημείωσε ότι σε τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «μπορούμε να καθαρίσουμε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού από τη θάλασσα, ίσως και να κάνουμε τη μεγαλύτερη δράση καθαρισμού πλαστικού στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Μέσω της συνεργασίας μας με το υπουργείο, όχι μόνο φροντίζουμε να καθαρίσουν οι θάλασσες αλλά με συλλογή και καταγραφή δεδομένων, για τη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής θα φροντίσουμε ώστε να μην πέφτουν πια πλαστικά στις θάλασσες. Εφόσον ξεκαθαρίσουμε αυτό το κομμάτι εμείς εκτιμώ ότι μπορούμε να καθαρίσουμε τις θάλασσές μας και για αυτό χαιρόμαστε που έχουμε αυτή τη συνεργασία με το υπουργείο και νομίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διεθνές desk case practice της Ελλάδας που θα πρωτοπορεί και θα καινοτομεί στον κόσμο».
Το πρόγραμμα
Στόχος της δράσης καθαρισμού Mediterranean Cleanup, είναι μεταξύ άλλων ο καθαρισμός, διάσωση και αποκατάσταση των βεβαρημένων θαλασσίων περιοχών από την περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και τα υπολείμματα ειδών αλίευσης, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των θαλασσίων απορριμμάτων, αλλά και η ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων από τη συλλογή απορριμμάτων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ο καθαρισμός πλαστικού, σε συνεργασία με μηχανότρατες σε θαλάσσιες περιοχές που απέχουν τουλάχιστον 1,5 μίλι από την ακτή, η πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης μέσω οργάνωσης και συλλογής χρησιμοποιημένου εξοπλισμού από αλιευτικά σκάφη και ιχθυοκαλλιέργειες.
ι καθαρισμοί αυτοί είναι πιλοτικοί, λαμβάνουν μέρος σε 21 λιμάνια της χώρας στα οποία συμμετέχουν περί τα 229 παράκτια αλιευτικά σκάφη κυρίως μηχανότρατες και γρι-γρι, ενώ η Μη Κερδοσκοπική ομάδα συνεργάζεται περίπου με 1.000 αλιείς.
Μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί περισσότεροι από 150 τόνοι πλαστικού από τη θάλασσα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η «ΕΝΑΛΕΙΑ» συλλέγει, σήμερα, περίπου 12 τόνους πλαστικό το μήνα, εν μέσω πανδημίας. Ποσότητα η οποία προβλέπεται ότι θα αγγίξει τους 20 τόνους μηνιαίως μετά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.
Τέλος, σημαντικά θα είναι και τα οφέλη για τους επαγγελματίες αλιείς της χώρας, καθώς δεν θα έχουν πια τις εκατοντάδες πλαστικά στα δίχτυα τους, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους.