Αισιόδοξος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα στηρίζει το Πατριαρχείο
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007 11:26
A- A A+

ΣΤΙΣ τελευταίες εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρθηκε μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ’, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στην Ιερουσαλήμ γενικότερα επικρατεί ηρεμία και εις το Πατριαρχείο έχει τρόπον τινά εκτονωθεί αυτή η ένταση και είμεθα αισιόδοξοι ότι θα επιλυθεί αυτή η κρίση αισίως. Και τούτο προς όφελος του ποιμνίου κατά κύριο λόγο, αλλά και προς όφελος του Πατριαρχείου, το οποίο πάντοτε δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται, ένεκα της ιδιαιτέρας αποστολής την οποία έχει αναλάβει», επεσήμανε.

Αναφορικά με την συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμπαράσταση (της Εκκλησίας της Ελλάδος) είναι δεδομένη. Πρώτα απ’ όλα, από το σώμα της Εκκλησίας, δηλ. όλο τον Ελληνικό λαό, αλλά και από την Εκκλησιαστική ηγεσία, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Χριστόδουλο, ο οποίος και προσωπικώς επικοινώνησε με εμάς για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και την αγωνία του, όσον αφορά τα τεκταινόμενα».

Όσον αφορά την στάση της Ελληνικής Πολιτείας, ο Μακαριώτατος είπε: «Η Ελληνική Πολιτεία πάντοτε και διαρκώς συμπαρίσταται και είναι αρωγός εις το έργο του Πατριαρχείου και στη συντήρηση των προσκυνημάτων και τα αυτοφυή προνόμια και Ιερά δικαιώματα της Ρωμιοσύνης, την οποία Ρωμιοσύνη εκφράζει ο Ελληνισμός και η Ελλάδα, κατά συνέπεια και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ελλάδος εξακολουθούν να εκφράζουν ποικιλοτρόπως ηθικώς, υλικώς και πολιτικώς, την παράκλησή τους».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ιορδανίας για άρση της αναγνώρισης, ο Μακαριώτατος είπε: «Αναφερόμεθα στην Ιορδανία γενικότερα αλλά πρέπει να αναφερόμεθα σε ατυχείς χειρισμούς ορισμένων προσώπων ή ορισμένων ομάδων που προέβησαν σε αυτές, κατά τη γνώμη μου, ατυχείς ενέργειες».

Τις εξελίξεις αναφορικά με την στάση της ιορδανικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σχολίασε, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε: «Η Ελλάδα στηρίζει το Πατριαρχείο με όλες τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο, και αυτό το ξέρουν όλοι. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δούμε ότι αυτή η προσπάθεια και αυτή η συνδρομή έχει ένα όριο και αυτό το όριο είναι ο απόλυτος σεβασμός του αυτοδύναμου και αυτοδιοίκητου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επομένως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμεθα και κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι στο Πατριαρχείο έλαχε η μοίρα από τον Θεό να εκπληρώνει αυτή την αποστολή στην πιο δύσκολη, σύνθετη και πολύπλοκη περιοχή του κόσμου, όπου πολιτισμοί, έθνη και κράτη ακολουθούν αποκλίνοντα συμφέροντα, ισχυρά συμφέροντα, αλλά και πολλές φορές και προσωπικά συμφέροντα. Σε αυτές τις συνθήκες η χώρα μας κάνει αυτό το οποίο μπορεί με συνέπεια και με μεγάλη προσπάθεια. Ελπίζουμε ότι η βιαστική απόφαση της Ιορδανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση της αναγνώρισης τελικά θα οδηγηθεί με τη συμβολή όλων των παραγόντων, της Ελλάδος και του Πατριαρχείου και βεβαίως με της ίδιας της Ιορδανίας, σε μία διευθέτηση και θα μπορέσουμε σύντομα σε κάποιο χρόνο, δεν θέλω να προβλέψω, να έχουμε μια ομαλοποίηση, την άρση της παρανόησης που σήμερα υπάρχει, ώστε το Πατριαρχείο να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του, που είναι τόσο σημαντική σε αυτή την περιοχή του κόσμου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή