Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του Νταβίντ Μπαρνέα ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών αρμόδιων για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Μοσάντ) σε μια τελετή στην οποία προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την "ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ".
Στην 25χρονη καριέρα του στη Μοσάντ, ο 56χρονος Μπαρνέα, βετεράνος μαχητής επίλεκτης μονάδας ήταν κυρίως υπεύθυνος για τη στρατολόγηση πρακτόρων για τα θέματα που σχετίζονται με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, πριν γίνει αναπληρωτής διευθυντής το 2018, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
«Θα μπορούσε να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία ο τελικός μας στόχος - για να διασφαλίσουμε ότι οι Αγιατολάχ δεν θα θέσουν τέλος στην ύπαρξη του εβραϊκού λαού έπειτα από περισσότερα από 2.000 χρόνια - θα απαιτήσει να λάβουμε ανεξάρτητες και θαρραλέες αποφάσεις», δήλωσε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της τελετής για τον διορισμό του Μπαρνέα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.
Το εβραϊκό κράτος κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα. Η Τεχεράνη αρνείται πάντα ότι θέλει να αποκτήσει το πυρηνικό όπλο και διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνική χρήση.
Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν σε μια συμφωνία που προορίζεται να περιορίσει τις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες, και η οποία επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015 με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία. Το εβραϊκό κράτος αντιτίθεται έντονα στη συμφωνία αυτή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, αποχώρησαν από τη συμφωνία αυτήν το 2018 κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέροντας βαριές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, η οποία ως απάντηση αποδεσμεύτηκε από τις περισσότερες υποχρεώσεις της.
Ο διορισμός του Μπαρνέα ήταν αναμενόμενος. Τον Δεκέμβριο, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει κάποιον «Δ, διευθυντή αναπληρωτή», αλλά ο διορισμός του έπρεπε να εγκριθεί από υπουργική επιτροπή. Το Ισραήλ δεν δημοσιεύει τα ονόματα των πρακτόρων της Μοσάντ εκτός από το όνομα του αρχηγού της.
Ο προκάτοχός του, ο οποίος διορίστηκε το 2015, ο Γιόσι Κοέν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρώην δεύτερος στην ιεραρχία της Μοσάντ, παραιτείται τον Ιούνιο έπειτα από περισσότερα από πέντε χρόνια στο τιμόνι του Μοσάντ κατά τα οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη του Κόλπου που είχαν ως αποτέλεσμα τις συμφωνίες εξομάλυνσης με αραβικές χώρες από το καλοκαίρι του 2020, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Ο Κοέν φέρεται επίσης να συνόδευσε τον Νετανιάχου σε μυστική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο, μια επίσκεψη που διέψευσαν οι σαουδαραβικές αρχές.
Υπό τη διεύθυνση του Γιόσι Κοέν, η Μοσάντ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία τον Νοέμβριο του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία αυτή, αλλά το εβραϊκό κράτος δεν αντέδρασε στις κατηγορίες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters