Die Linke: Κρατική αεροπειρατεία και τρομοκρατία η αναγκαστική προσγείωση της Ryanair στο Μινσκ         

Την περίπτωση ΗΠΑ-Μοράλες -Σνόουντεν θυμίζει η γερμανική αριστερά
Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 21:30
UPD:21:45
REUTERS/ANDRIUS SYTAS
A- A A+

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και ο επίσης Αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγίας Μπόντο Ράμελο χαρακτήρισαν τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροπλάνου της Ryanair κρατική αεροπειρατεία και τρομοκρατική πράξη αντίστοιχα.

Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς και ιστορικός ηγέτης της Γκρέγκορ Γκίζι χαρακτήρισε τον εξαναγκασμό σε προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και την σύλληψη του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρομάν Προτάσεβιτς ως «πράξη κρατικής αεροπειρατείας» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».

«Η διεθνής κοινότητα κρατών πρέπει να ξεφύγει συλλογικά από τον φαύλο κύκλο των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, τις οποίες άλλοτε ανέχεται και άλλοτε κατηγορεί. Ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί μπορεί να είναι μόνο ο πολιτικός διάλογος - επίσης με το Μινσκ και πάνω απ 'όλα με τη Μόσχα», πρόσθεσε.

«Καμία καταστολή στην ιστορία δεν βοήθησε τελικά κάποιον ο οποίος κατέχει την εξουσία να αποτρέψει την απομάκρυνσή του από αυτήν. Ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Λουκασένκο πρέπει επίσης και αυτός να το αντιληφθεί», τόνισε.

Αντίστοιχη «αεροπειρατεία» το 2003 με τις ΗΠΑ να ψάχνουν τον Σνόουντεν

Ο Γκίζι υπενθύμισε επίσης «πώς οι ΗΠΑ ανάγκασαν το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες να προσγειωθεί στη Βιέννη το 2013, επειδή η Ουάσιγκτον ήλπιζε λανθασμένα να βρει μέσα τον Έντουαρντ Σνόουντεν και να τον συλλάβει. Και τότε παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο, αλλά προφανώς το γεγονός υποβαθμίστηκε ως ασήμαντο. Δεν υπάρχει πλέον καμία ηθική αρχή που μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το διεθνές δίκαιο. Όποιος παραβίασε το διεθνές δίκαιο χθες δεν μπορεί να κατηγορήσει αξιόπιστα κάποιον που παραβιάζει επίσης το διεθνές δίκαιο σήμερα. Το ίδιο ισχύει για το Κοσσυφοπέδιο και την Κριμαία», όπως είπε.

Επίσης, ο αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο καταδίκασε με δριμύτητα τον εξαναγκασμό σε προσγείωση του επιβατικού αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ. «Η κατασκευή μιας δήθεν έκτακτης ανάγκης είναι τελικά μόνο μια ωραιοποιημένη δικαιολογία για να απαχθεί ένα αεροπλάνο. Είναι απλώς τρομοκρατία!», έγραψε στο twitter. «Aπό τα αεροπλάνα της Λευκορωσίας θα πρέπει να αποσυρθούν τα δικαιώματα πτήσης ή προσγείωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να απαγγελθούν οι ανάλογες κατηγορίες», πρόσθεσε ο Αριστερός πολιτικός.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, Neue Osnabruecker Zeitung

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή