Η Ρωσία κατηγορείται για επίθεση στον κυβερνοχώρο της Εσθονίας

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007 20:26
A- A A+

Πρωτοφανής επίθεση εκδηλώθηκε εδώ και τρεις εβδομάδες, στον κυβερνοχώρο της Εσθονίας. Παρέλυσαν οι ιστότοποι της κυβέρνησης, υπουργείων, κομμάτων, εφημερίδων, τραπεζών και εταιρειών. Η έναρξη της επίθεσης τοποθετείται στην απόφαση της Εσθονίας, τον περασμένο μήνα, να αφαιρέσει το σοβιετικό πολεμικό μνημείο «Χάλκινος Στρατιώτης» από το κέντρο της πρωτεύουσας Ταλίν.

Οι Εσθονοί ενημέρωσαν αμέσως τους συμμάχους τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα, ειδήμονες της Συμμαχίας μετέβησαν εσπευσμένα στο Ταλίν για να διερευνήσουν την υπόθεση και να βοηθήσουν την Εσθονία να ενισχύσει την ηλεκτρονική άμυνά της. «Πρόκειται για θέμα λειτουργικής ασφάλειας και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Αυτή η υπόθεση αφορά στην καρδιά του modus operandi της Συμμαχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. θα ανακινήσει το θέμα στην αυριανή τακτική εξαμηνιαία Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας που πραγματοποιείται στη Σαμάρα.

Ωστόσο, ξιωματούχος του ΝΑΤΟ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να «δείξει κάποιον με το δάχτυλο, αλλά τέτοια πράγματα δεν γίνονται από μεμονωμένα άτομα». «Εχει όλα τα σημάδια μιας συντονισμένης ενέργειας. Οι Εσθονοί δεν είναι μόνοι τους. Πρόκειται για σοβαρό θέμα που αφορά συνολικά τη Συμμαχία», τονίζει.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες, Vladimir Chizhov, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά, απέρριψε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι «πρόκειται για σοβαρή καταγγελία και όποιος υπαινίσσεται ότι οι επιθέσεις προήλθαν από τη Ρωσία ή τη ρωσική κυβέρνηση πρέπει να το τεκμηριώσει. Ο κυβερνοχώρος είναι παντού. Δεν υποστηρίζω μια τέτοια συμπεριφορά, αλλά πρέπει κάποιος να διερευνήσει από πού προήλθαν οι επιθέσεις και τα κίνητρα τους».

Το ΝΑΤΟ διατηρεί ελπίδες ότι μπορούν να εντοπισθούν οι δράστες, ενώ Φιλανδοί ειδήμονες δηλώνουν στην εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί ενοχή της Ρωσίας και ότι το Κρεμλίνο, εάν θελήσει, μπορεί να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη ζημία στην Εσθονία. GUARDIAN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή