Ισπανία-Μαρόκο: Ένταση για τον ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας

Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 17:12
REUTERS/Ramzi Boudina
A- A A+

Ο ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ραμπάτ και τη Μαδρίτη πρέπει να απαντήσει στις νομικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Ισπανία προτού φύγει από τη χώρα, δήλωσε σήμερα η Ισπανία.

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο Μπραχίμ Γκάλι είχε φθάσει στην Ισπανία από την Αλγερία για να λάβει θεραπεία.

Η απόφαση της Ισπανίας να δεχθεί στο έδαφός της τον Γκάλι χωρίς να ενημερώσει το Μαρόκο προκάλεσε την οργή της Ραμπάτ, η οποία θεωρεί τη Δυτική Σαχάρα τμήμα του Μαρόκου και υποστηρίζει πως ο Γκάλι χρησιμοποιεί ταξιδιωτικά έγγραφα που του χορήγησε η Αλγερία και πλαστό όνομα.

Η Γκονθάλεθ Λάγια είπε πως όταν ο Γκάλι αναρρώσει από τα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να αποκριθεί σε μια υπόθεση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας προτού επιστρέψει στη δική του χώρα.

"Υποσχεθήκαμε να δώσουμε στο πρόσωπο αυτό ανθρωπιστική απόκριση. Το πρόσωπο αυτό ήταν σε κρίσιμη κατάσταση για πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει περιλαμβανομένης μιας σοβαρής λοίμωξης από COVID-19", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών στην ισπανική δημόσια ραδιοφωνία.

"Όταν αναρρώσει, θα επιστρέψει στη χώρα του. Ενδιαμέσως, αντιμετωπίζει σειρά δικαστικών υποθέσεων και ελπίζουμε πως θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το ισπανικό δικαστικό σύστημα."

Ο Γκάλι αντιμετωπίζει δικαστικές κλητεύσεις στην Ισπανία για μια υπόθεση εγκλημάτων πολέμου εναντίον του, αν και το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε αίτημα των εναγόντων στην υπόθεση να συλληφθεί.

Το Μαρόκο κάλεσε χθες, Σάββατο, την Ισπανία να ξεκινήσει έρευνα για την άφιξη του Γκάλι στην Ισπανία και να εξηγήσει τα ευρήματά της στη Ραμπάτ.

Το υποστηριζόμενο από την Αλγερία Πολισάριο επιδιώκει την ανεξαρτησία της περιοχής και ανακοίνωσε πέρυσι ότι επαναλαμβάνει τον ένοπλο αγώνα που είχε αναστείλει στη βάση μιας συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε το 1991 με μεσολάβηση του ΟΗΕ, αν και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για μάχες.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την αξίωση του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα σε μια συμφωνία που περιελάμβανε επίσης την ενίσχυση των σχέσεών του με το Ισραήλ.

Την περασμένη Δευτέρα, 17 Μαΐου το Μαρόκο φάνηκε να χαλαρώνει τους συνοριακούς ελέγχους με τον ισπανικό βορειοαφρικανικό θύλακο Θέουτα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να περάσουν παράνομα.

Η Ραμπάτ επέρριψε αργότερα την ευθύνη για τις διελεύσεις στις καιρικές συνθήκες και στους καταπονημένους συνοριοφύλακες, αν και αναλυτές είπαν πως φαίνεται να συνδέονταν με τη διπλωματική αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μαρόκο ανακάλεσε την πρεσβευτή του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις και εκείνη είπε την Παρασκευή πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επιδεινωθούν αν ο Γκάλι φύγει από την Ισπανία χωρίς δίκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή