ΗΠΑ: Επικρίσεις Μπάιντεν στην προσέγγιση Τραμπ απέναντι στη Β. Κορέα

Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 11:28
UPD:11:30
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε την προσέγγιση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στη Βόρεια Κορέα και είπε ότι στόχος του ως προέδρου ήταν να επιτύχει μια «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο κ. Μπάιντεν χρησιμοποίησε το παράδειγμα των συναντήσεων του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για να καταδείξει κάτι που δεν θα έκανε ποτέ ο ίδιος.

«Αν υπήρχε μια δέσμευση για την οποία συναντηθήκαμε, τότε θα συναντηθούμε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν. «Και η δέσμευση πρέπει να είναι ότι θα γίνει συζήτηση για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.»

«Αυτό που δεν θα έκανα είναι αυτό που έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος. «Δεν θα του δώσω ό, τι ζητά, διεθνή αναγνώριση ως νόμιμη».

Ο κ. Τραμπ πραγματοποίησε τρεις συναντήσεις κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μία στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, μια άλλη στο Ανόι τον επόμενο Φεβρουάριο και την τελευταία τον Ιούνιο του 2019, σε μια ιστορική συνάντηση.

Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι διορίζει τον Σουνγκ Κιμ ως ειδικό απεσταλμένο στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να εμπλακούν διπλωματικά. Ο Κιμ προηγουμένως διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα στη διοίκηση Ομπάμα.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης περίπου 550.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας που βρίσκονται σε «στενή επαφή» με αμερικανικά στρατιωτικά μέλη να λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico και CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή