E.E.: Μήνυμα αλληλεγγύης προς Πολωνία, Εσθονία και Λιθουανία

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2007 12:30
UPD:12:35
A- A A+

Τα προβλήματα της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας που αφορούν στις σχέσεις με τη Ρωσία είναι προβλήματα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Το πολωνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Τα προβλήματα της Λιθουανίας και της Εσθονίας είναι επίσης προβλήματα της Ε.Ε. Είναι πολύ σημαντικό, εάν θέλεις να έχεις στενή συνεργασία, να κατανοήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται στις αρχές της ενότητας», ανέφερε ο Μπαρόζο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζουν σήμερα τις συνομιλίες τους στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας για τα θέματα τριβής ανάμεσα στις δυο πλευρές.

«Είμαστε έτοιμοι για μια ειλικρινή και ανοιχτή συνομιλία, χωρίς θέματα ταμπού (...) για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στο Βόλτσκι Ούτες, στις όχθες του Βόλγα.

«Πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τα θέματα στα οποία θέλουμε να προχωρήσουμε, σε ποια υπάρχει πρόβλημα, σε ποια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις, όπως είναι η προστασία του κλίματος και η ενέργεια», τόνισε η Μέρκελ.

Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές πολωνικού κρέατος, που εμποδίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, η αυξανόμενη ρωσική δύναμη στον τομέα της ενέργειας, το καθεστώς του Κοσόβου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι ορισμένα από τα θέματα τριβής ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή