Με κάποιες εξαιρέσεις, ο αποχαιρετισμός στον Internet Explorer

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 19:11
UPD:22/05/2021 01:25
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ο Internet Explorer της Microsoft θα αποσυρθεί οριστικά το επόμενο έτος, μετά από 26 χρόνια υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο «βετεράνος» browser κυκλοφόρησε με τα Windows 95. Όπως έγραψε η Microsoft σε blog, δεν θα εμφανίζεται πλέον σε καταναλωτικές εκδόσεις των Windows 10 μετά τον Ιούνιο του 2022.

Η εταιρεία τον απέσυρε σταδιακά εδώ και χρόνια, ωστόσο το 2019 χρειάστηκε να βγάλει ένα επείγον patch για λόγους ασφαλείας. Όπως είχε εκτιμηθεί τότε, περίπου το 8% των χρηστών τον χρησιμοποιούσαν ακόμα.

Ο αντικαταστάτης του, Microsoft Edge, έχει ένα Internet Explorer combatibility mode, που θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Όπως γράφει το BBC, υπάρχουν κάποια πολύ παλιά websites, αλλά και εσωτερικά web-based εργαλεία εταιρειών, που είχαν δημιουργηθεί με βάση παλαιότερες τεχνολογίες web, τις οποίες οι μοντέρνοι browsers δυσκολεύονται να επεξεργαστούν.

O Σον Λίντερσεϊ, programme manager για το Microsoft Edge, έγραψε σε blog πως ο νεότερος browser ήταν μια «ταχύτερη, πιο ασφαλής και πιο σύγχρονη εμπειρία browsing», και επίσης πλέον καλύτερος στη διαχείριση πιο παλιών εφαρμογών.

Η εταιρεία πάντως διευκρίνισε πως θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις ως προς την απόσυρσή του, περιλαμβανομένων παλαιότερων εκδόσεων των Windows.

Μεταξύ του 2000 και του 2005 ο Internet Explorer είχε μερίδιο αγοράς 90% (σήμερα το μεγαλύτερο το έχει ο Chrome της Google). Ωστόσο το 2013 είχε επιβληθεί στη Microsoft πρόστιμο ύψους 561 εκατ. ευρώ επειδή δεν προωθούσε επαρκώς εναλλακτικούς browsers στα Windows.

Το 2010 είχε εμφανιστεί ένα pop-up «επιλογής browser», μα εγκαταλείφθηκε σε update την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τη Microsoft, αυτό έγινε κατά λάθος.

Προτεινόμενα για εσάς