Αντιπαράθεση «εφ' όλης της ύλης» στη Βουλή

Με «διαρροές» ψηφίστηκε το άρθρο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 11:10
UPD:11:13
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και δύο «γαλάζιες» διαφοροποιήσεις ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια των παιδιών. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε επί δύο άρθρων του νομοσχεδίου, τα «ναι» ήταν 156, με δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -τη Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη- να καταψηφίζουν.

Κατά τη διήμερη συζήτηση είχαν υπάρξει μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σημάδι που δείχνει ότι την επόμενη μέρα της πανδημίας οι τόνοι ανεβαίνουν εκ νέου. Η πολιτική αντιπαράθεση ήταν εφ’ όλης της ύλης, με κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για Βουλή σε «καραντίνα» ώστε η κυβέρνηση να περνά ρυθμίσεις χωρίς αντιδράσεις.

«Γενναίο βήμα»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μίλησε για ένα γενναίο βήμα σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Εμείς δεν θελήσαμε να βάλουμε το πρόβλημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ζήτημα της συνεπιμέλειας, το ζήτημα της άσκησης γονικής μέριμνας είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Θα έπρεπε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν το πράξατε».

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστελία Πελώνη -με αφορμή ενστάσεις βουλευτών της Ν.Δ.- ανέφερε: «Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να ακούσει τους βουλευτές που εκφράζουν τις απόψεις τους». Προσέθεσε: «Σε κάθε περίπτωση σε θέματα όπως αυτό, που είναι ένα ζήτημα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή». Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας και τα 156 «ναι» σε σύνολο 158 κυβερνητικών βουλευτών αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης κρατά σε καραντίνα τη Βουλή γιατί φοβάται ότι δεν ελέγχει πια τη Νέα Δημοκρατία».

Ονομαστική ψηφοφορία

Να σημειωθεί πως η ονομαστική ψηφοφορία έγινε έπειτα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα άρθρα 7 (που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο) και 13 (τον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει). Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησαν επίσης το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο μεταχειρίζεται το παιδί σαν οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων», αναφέροντας ότι με την υποχρεωτική ισόχρονη κατανομή της γονικής μέριμνας επιβάλλεται η «εναλλασσόμενη κατοικία», αντιμετωπίζοντας το παιδί σαν «βαλίτσα».

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι στις 17 Μαΐου 2021, δύο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της, έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο.

Κριτική σε διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες -και δικαστικές- διενέξεις από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Πάντως και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής υπήρξαν διαφορετικές «οπτικές» επί του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν θετικός στην αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή