ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 14:54
UPD:15:02
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Τροπολογία για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά, κατέθεσαν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεπιμέλεια, οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη, η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2013 περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από απόφαση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για την επιστροφή στα καθήκοντά τους, οι εκπαιδευτικοί έχασαν το 25% των αποδοχών τους για 23 μήνες, επηρεάζοντας -μεταξύ άλλων- τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η τροπολογία που κατατέθηκε προτείνει την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν οι εκπαιδευτικοί, προβλέποντας τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με βάση τις αποδοχές του Ιουνίου 2013, δηλαδή του τελευταίου μήνα εργασίας πριν οδηγηθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη ρύθμιση ως ελάχιστη πράξη δικαιοσύνης

Η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στο άδικο μέτρο της διαθεσιμότητας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, να υπονομεύσει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης τόνισε ότι η ρύθμιση για τις συντάξεις των εκπαιδευτικών αποτελεί πράξη αποκατάστασης της δικαιοσύνης και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία.

Αναλυτικά η Τροπολογία- Προσθήκη 
Θέµα: «Επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήµατος των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιµότητα το 2013» 

Α. Αιτιολογική έκθεση 

Τον Ιούλιο του 2013 περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί της δηµόσιας επαγγελµατικής εκπαίδευσης,  τοποθετήθηκαν σε διαθεσιµότητα µε βάση το ν. 4172/13, και επέστρεψαν στην υπηρεσία τον Ιούνιο του 2015 (Ν.4325/15). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί εκτός από το βίωµα της άδικης διαθεσιµότητας, απώλεσαν και το 25% των αποδοχών τους για 23 περίπου µήνες, απώλειας που δεν αποκαταστάθηκε µέχρι σήµερα. Επιπλέον όµως αυτής της απώλειας, η διαθεσιµότητα έχει επίπτωση για όλη τους τη ζωή στις συντάξιµες αποδοχές τους.  

Συγκεκριµένα, µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία (αρ. 8 του ν.4387/16), για να υπολογιστούν οι συντάξιµες αποδοχές όσων εκπαιδευτικών συνταξιοδοτούνται, υπολογίζεται ο µέσος όρος του βασικού µισθού (µαζί µε το χρονοεπίδοµα όταν αυτό χορηγούνταν) όλων των µηνών από το 2002  µέχρι τη σύνταξη. Επειδή οι εκπαιδευτικοί αυτοί, για 23 µήνες αµείβονταν µε το 75% των αποδοχών τους, επηρεάζεται αρνητικά ο τελικός µέσος όρος (ΜΟ) των συντάξιµων αποδοχών τους, άρα και το ποσό της σύνταξή τους.  

Για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης και µερικής, έστω, αποκατάστασης της βλάβης που υπέστησαν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί, η νοµοθετική ρύθµιση - τροπολογία που προτείνεται προβλέπει ότι για τους εκπαιδευτικούς και όσους άλλους δηµοσίους υπαλλήλους τέθηκαν σε διαθεσιµότητα µε το ν.4172/13 και προκειµένου για την εξαγωγή του ΜΟ των συντάξιµων αποδοχών τους, οι µήνες που ευρίσκοντο σε διαθεσιµότητα να υπολογίζονται µε τις αποδοχές του Ιουνίου 2013, ο οποίος ήταν ο τελευταίος µήνας εργασίας τους προτού να τεθούν σε διαθεσιµότητα. 

Β. Προτεινόµενη διάταξη 
Άρθρο …… 

Στο τέλος των παραγράφων 2α και 3 του άρθρου 8 του ν.4387/16, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:  
«για τον υπολογισµό του ανταποδοτικού µέρους της σύνταξης των δηµοσίων υπαλλήλων, που τέθηκαν σε διαθεσιµότητα µε το ν.4172/13, ως µηνιαίες αποδοχές των µηνών που είχαν τεθεί σε διαθεσιµότητα, λογίζονται οι αποδοχές του µηνός Ιουνίου του έτους 2013. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από την δηµοσίευση του ν.4387/16 στην εφηµερίδα της κυβερνήσεως (12-05-2016)». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή