Βουλγαρία: Απροσδόκητες εξελίξεις στις πρώτες ευρωεκλογές

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2007 12:28
A- A A+

ΣΕΙΡΑ πολιτικών επλήξεων επεφύλασσαν για την πολιτική ζωή στη Βουλγαρία οι χθεσινές ευρωεκλογές, οι πρώτες στη χώρα μετά την επίσημη ένταξή της στην Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου του 2007.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων των εκλογικών τμημάτων, τα οποία έδωσε στο φως της δημοσιότητας σήμερα το πρωί η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα έκοψε πρώτο το «νήμα» της αναμέτρησης και ακολούθησαν σε «απόσταση αναπνοής» δύο από τις παρατάξεις του τρικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού.

Το GERB, όπως είναι τα βουλγάρικα αρχικά με τα οποία έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η παράταξη «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», την οποία ίδρυσε ο κ. Μπόικο Μπορίσοφ το Δεκέμβριο του 2006, κέρδισε το 21,69% των ψήφων. Με ποσοστό 21,41%, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο εκλογικός συνασπισμός υπό το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», με ποσοστό 20,26%.

Οι εθνικιστές της παράταξης "Ατάκα" αναδείχθηκαν τέταρτη δύναμη με ποσοστό 14,22% ενώ στην τελευταία θέση έμεινε το «Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Β» (ΕΚΣ) με ποσοστό 6,26%.

Το χειρότερο, ίσως, τα τελευταία δεκαεφτά χρόνια εκλογικό αποτέλεσμά τους σημείωσαν χθες τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της βουλγάρικης Δεξιάς, τα οποία δεν θα έχουν εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή